Novosadski lekari traže status službenog lica

Novosadski lekari traže status službenog lica

Srbija -
Doktorku opšte prakse Doma zdravlja na Novom naselju Draganu Trbojević napao je juče stariji Novosađanin i metalnom šipkom joj naneo telesne povrede

NOVI SAD - Zaposleni u Domu zdravlja Novi Sad zatražiće od države da se lekarima u Srbiji dodeli status službenog lica, kako bi se brže i lakše sudilo osobama koje fizički napadaju zdravstvene radnike.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Novi Sad Ognjen Stojanov rekao je na konferenciji za novinare da su zaposleni sa nevericom primili vest o prebijanju doktorke Dragane Trbojević, zbog čega će energično reagovati kako se takve stvari više ne bi događale.

Doktorku opšte prakse Doma zdravlja na Novom naselju Draganu Trbojević napao je juče dok nije bila na poslu stariji Novosađanin i metalnom šipkom joj naneo telesne povrede.

Doktorku je napao bivši pacijent star 73 godine, izbio joj nekoliko zuba i naneo nekoliko lakših povreda glave zbog čega je noć provela u Urgentnom centru.

"Kontaktiraćemo sve relevantne državne ustanove kako bi se zdravstvenim radnicima konačno dodelio status službenog lica. Ovo je ne znam već koji ovakav slučaj u Srbiji, ali su reakcije relevantnih uvek izostajale", rekao je Stojanov.

Precizirao je da će Dom zdravlja kontaktirati Ministarstvo zdravlja, Lekarsku komoru i sindikate kako bi bio zauzet jedinstven stav po ovom pitanju, jer status službenog lica za lekare državu ništa ne bi koštao, a lekarima bi puno značio.

Stojanov je rekao da je ovo do sada najbrutalniji napad na zaposlene u Domu zdravlja, ali je i ranije bilo verbalnih i fizičkih pretnji, a u nekoliko navrata i fizičkih napada na novosadske lekare.

"Mi možemo da utičemo na naše pacijente i da ih edukujemo i smirimo u trenucima rastrojstva, ali ne možemo da angažujemo adekvatnu službu bezbednosti u domovima zdravlja, jer za to nemamo dovoljno para", rekao je Stojanov.

On je naveo da je danas posetio povređenu koleginicu i da su sve medicinske pretrage pokazale da nema težih povreda glave, ali da je ona još uvek veoma uznemirena.

Prema njegovim rečima, doktorka će danas biti najverovatnije puštena na kućno lečenje, uz odgovarajuću terapiju.

Zbog daljeg toka istrage Stojanov nije želeo da govori o eventualnim motivima napada i da li je napad posledica zdravstvenih problema, već je samo rekao da Trbojević nije bila njegov izabrani lekar i da se poslednji put kod nje pregledao maja 2011. godine.

Povređenu doktorku danas je u Urgantnom centru posetio i član Gradskog veća za zdravstvo Radovan Latinović koji je osudio napad i ocenio da je nedopustivo da nasilje bude vid komunikacije među građanima Novog Sada.

"Budući da smo i ranije bili svedoci ovakvih situacija, jučerašnji događaj treba da shvatimo kao poslednju opomenu pred ponovni apel za izmenu i dopunu krivičnog zakona po kome bi lekari, i ostali zdravstveni radnici, dobili status službenog lica i na taj način bili zaštićeni od ovakvih napada", rekao je Latinović.

Povodom napada na lekarku Trbojević reagovao je i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije koji je naveo da jučerašnji događaj, na žalost, nije ništa novo, jer se menjaju samo mesta događaja i imena učesnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track