DRAMA U LESKOVCU ZBOG CRNE RUŽE: Opasna sekta pokušala da vrbuje učenike osnovnih škola NAJMLAĐE VREBAJU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Foto: D.M.

opasnost

DRAMA U LESKOVCU ZBOG CRNE RUŽE: Opasna sekta pokušala da vrbuje učenike osnovnih škola NAJMLAĐE VREBAJU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Srbija -

Sekta "Crna ruža" pustila je odavno svoje pipke i na jugu Srbije, a u prošloj godini zabeleženi su prvi pokušaji vrbovanja leskovačkih osnovaca i srednjoškolaca, upozorili su danas iz Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti Skupštine grada Leskovca.

Kako je istakla Aleksandra Miletić, autorka brošure "Verske sekte", koja je danas predstavljena, iz "Crne ruže" omladince uglavnom vrbuju preko interneta.

- To je jedna od najopasnijih sekti koja deluje u Srbiji. Putem internet kontaktiraju decu koja dolaze iz destruktivnih porodica, decu koja nemaju jednog od roditelja, koja nisu zadovoljna svojim fizičkim izgledom ili su odbačena od društva zato što su drugačiji po načinu odevanja ili razmišljanja, lošeg socijalnog i egzistencijalnog statusa - navela je Miletić.

Kako kaže, veliki problem je u tome što je država ranijih godina upravo velikom broju sekti dozvoljavala da se registuju kao verska udruženja.

- A iza njihovog delovanja krilo se sasvim nešto drugo - upozorava Miletić.

Članovi uvek završe tragično

Sekta "Crna ruža" ekspanziju je doživela 1992. godine kad je otkrivena grupa od nekoliko desetina mladića i devojaka koji su se okupljali na subotičkim grobljima, izvodeći satanistički ritual i pijući životinjsku krv.

U toj grupi bilo je mnogo maloletnika koji su nakon konzumiranja droge učestvovali u ritualu samopovređivanja. Tajanstveni šef, vođa sekte, uvek nosi masku i kapuljaču krijući identitet - stoji u studiji policije o sektama, ali se navodi da je "Crnu ružu" još četrdesetih godina vodio misteriozni Riječanin kojeg su članovi zvali "ON".

Nastala je iz Satanine crkve Antona Šandora la Veja, a na našim prostorima se vezuje za ritualna ubistva i samoubistva. Svi njeni članovi uglavnom završavaju tragično tako što budu ubijeni ili se sami ubiju.

(Kurir.rs/D.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track