01:36

SVAKA OSMA OSOBA NA IVICI SIROMAŠTVA, A BACAMO 250.000 TONA HRANE! Počela sa radom platforma za POMOĆ GLADNIMA (KURIR TELEVIZIJA)

NOVO U SRBIJI

BACAMO 250.000 TONA HRANE, A SVAKA OSMA OSOBA NA IVICI SIROMAŠTVA! Počela sa radom platforma za POMOĆ GLADNIMA (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

U Srbiji je počela sa radom prva digitalna platforma za donaciju hrane siromašnim slojevima stanovništva. Prvi put u našoj zemlji moguće je organizovati proces donacija samo jednim klikom.

Digitalna platforma "Tanjir po tanjir" je nadgradnja humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji se realizuje od 2015. godine.

- Ova platforma podrazumeva donacije voća i povrća, one su namenje humanitarnim organizacijama socijalno ugorženih građana sa kojima banka hrane sarađuje. Sarađujemo sa preko 200 humanitarnih organizacija, konkretno, ali je na platformi uključeno samo 60 organizacija - kaže Katarina Žigić iz Banke hrane u Beogradu.

Prodavnice će na ovoj platformi svakodnevno objavljivati nove informacije o dostupnim količinama voća i povrća, a ukoliko se ukaže potreba, jedna humanitarna organizacija će moći da preuzima namirnice i iz više radnji.

Zbog pandemije koronavirusa, siromaštvo će se povećavati. Ovo digitalno rešenje će nam pomoći da smanjimo nivo siromaštva, nejednakosti i gladi, a osim toga čemo povećati odgovornu proizvodnju i potrošnju.

Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija koji je radio na razvoju ove platforme je posebno vodio računa o efikasnosti i transparentnosti.

- Važnost ove platforme je pre svega u transparentnosti podele donacija, ravnopravnoj raspodeli hrane, gde negde imamo kao rezultal smanjenje siromaštva, samnjenje gladi, smanjenje bacanja hrane, a samim tim i smanjenje zagađenja životne sredine - kaže Katarina.

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji baci 250.000 tona hrane, dok svaka osma osoba u zemlji živi u riziku od siromaštva. Samo solidarnošću i pametnim upravljanjem hranom moguće je postići bolje rezultate u ovoj oblasti, saglasni su naši sagovornici.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track