IZBEGLIČKA TUGA, SOCIJALA I JOŠ JEDNA NEVOLJA Zbog neizmirenih računa na vrata im kucaju javni izvršitelji! Duguju više od 170.000
Foto: Kurir/J.S.

izbegličko naselje u Beranovcu, kraljevo

IZBEGLIČKA TUGA, SOCIJALA I JOŠ JEDNA NEVOLJA Zbog neizmirenih računa na vrata im kucaju javni izvršitelji! Duguju više od 170.000

Srbija -

Tridesetak građana Kraljeva, većinom izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika, koji žive u jednoj od stambenih zgrada u takozvanom izbegličkom naselju na Beranovcu, duguju za komunalije Javnoj ustanovi "Centar lokalnih usluga grada Kraljeva" između 100 i 200 hiljada dinara, ali zbog niskih primanja nisu u finansijskoj situaciji da isplate nagomilana dugovanja.

Po rečima Ilije Miloša (69), izbeglice iz Knina, koji u ovom naselju živi od 2005. godine, čitav problem nastao je zbog birokratskih peripetija, jer su dugovanja nastala u periodu kada im nisu dostavljani računi, tokom prenošenja nadležnosti naplate sa Centra za socijalni rad u Kraljevu na ovu kraljevačku Javnu ustanovu, a taj proces, kako tvrdi, trajao je godinu i po dana.

- Za sve to vreme nismo dobili ni jedan jedini račun za plaćanje, a kada smo nadležnima to saopštili, ironično su nam rekli da je trebalo da štedimo i da odvajamo novac za vodu, struju i grejanje. Ali se niko nije pitao kako da platimo račune koji ne stižu. Iz "Centra lokalnih usluga grada Kraljeva" čak nam se preti naplatom sudskim putem i javnim izvršiteljima - kaže za Kurir Ilija Miloš, pokazujući opomenu pred utuženje.

Reč je o 18 računa koji su stariji više od godinu i po dana.

Miloš navodi i to da su on i njegova supruga Mirjana, dok su im računi stizali preko Centra za socijalni rad, godinama redovno izmirivali svoje obaveze, mesec za mesec.

Sada, međutim, za komunalije duguju blizu 173 hiljade dinara, ali nemaju od čega da vrate toliki dug. Supruga, napominje, nema stalna primanja, a on ima penziju iz Hrvatske koja iznosi nekih 16.000 dinara.

- Mi, Srbi, koji imamo penzije iz Hrvatske, punimo budžet ovog grada i ove države, ali nismo jednaki sa drugim penzionerima, jer nemamo pravo na jednokratne novčane pomoći koje daje Republika, niti možemo da odemo u banju da se lečimo, da uzmemo kredit. Smatram da je to velika nepravda, - dodaje Ilija Miloš.

Direktor Javne ustanove "Centar lokalnih usluga grada Kraljeva" Zoran Baltić kaže u izjavi za Kurir da nije tačno da građanima koji žive u objektima socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima na Beranovcu računi nisu stizali godinu i po dana, već samo četiri meseca, koliko je trajao period konstituisanja ove ustanove i da je dužnicima tada ponuđena otplata duga na 12 mesečnih rata.

- Građanima je i sada omogućeno da zaključe Sporazum o izmirenju dugovanja na najveći broj mesečnih rata, ali pojedinci to odbijaju i počeli su masovno da ne plaćaju usluge. Time oni čine ozbiljnu štetu budžetu grada Kraljeva, jer ta sredstva mi, kao Javna ustanova, ne koristimo. Po zakonu smo dužni da sprovedemo postupak naplate i prinudno ako treba, bez obzira što je reč o socijalnom stanovanju, ali se nadamo da do toga ipak neće doći - rekao je Baltić Kuriru.

(Kurir.rs/ J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track