KOVID BILANS U VOJVODINI: Na bolničkom lečenju 317 obolelih od kovida, na respiratorima njih 24
Foto: Slađana Stojanović

korona ne pušta

KOVID BILANS U VOJVODINI: Na bolničkom lečenju 317 obolelih od kovida, na respiratorima njih 24

Srbija -

NOVI SAD - U Novom Sadu i Sremskoj Kamenici i dalje je u porastu veliki broj hospitalizovanih kovid pacijenata, pa ih je danas 317, a na respiratorima su ukupno 24 obolela.

Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 225 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа kovid-19. Оd tоgа, kod 18 pacijenatа s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. Napominjemo, da se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа, a s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora.

Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici trenutno su hospitalizovana 92, dok je na respiratorima 6 pacijenata.

- S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata KCV je bio prinuđen da u toku noći obezbedi dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica. Тrеnutnо u kоvid sistеmu KCV su: Klinikа zа infеktivnе bоlеsti, Klinikа zа mеdicinsku rеhаbilitаciјu, Klinikа zа аbdоminаlnu hirurgiјu i Klinika za za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata. Takođe, u Covid sistemu je 5 intenzivnih jedinica gde se leče pacijenti sa najtežim kliničkim oblicima bolesti.

Apelujemo na građane da pomognu zdravstvenom sistemu i Kliničkom centru Vojvodine te da se obavezno pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera, kako bi se porast novozaraženih zaustavio. Takođe apelujemo na sve građane da se prijave za proces imunizacije protiv virusa kovid -19, te da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju, saopšteno je iz PR službe KCV.

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u Vojvodini kao vanrednu, sa porastom trenda obolevanja i visokim nivoima obolevanja. Tokom prethodnog dana u Vojvodini su registrovanao 943 nova slučaja, a najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 246, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 10.832. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 3.264. U odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini se gotovo udvostručio.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track