MILUNKA U PROBRANOM DRUŠTVU: Mlada medvedica sa Zlatibora dobila satelitsku ogrlicu za praćenje kretanja (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

markacija

MILUNKA U PROBRANOM DRUŠTVU: Mlada medvedica sa Zlatibora dobila satelitsku ogrlicu za praćenje kretanja (FOTO)

Srbija -

Medvedu Zoranu sa Tare i Bori sa Jadovnika pridružila se i medvedica Milunka, prva sa Zlatibora, koja će Timu za praćenje medveda sa Biološkog fakulteta slati signale o kretanju preko satelitske ogrlice.

Stavljena joj je noćas u šumama Jablanice uz pomoć stručnjaka JP Srbija šume, zlatiborskog Parka prirode i čajetinskog Lovačkog udruženja.

U poslednja dva meseca tri medveda su primećena na hranilištu u Jablanici, čak i Bora sa Jadovnika, ali najredovnija bila je Milunka, stara oko pet godina, bezbolno uhvaćena u zamku, a po markiranju i puštena u prirodu.

Ženka se probudila posle četrdesetak minuta u anesteziji. Dok je spavala uzeti su uzorci krvi i dlake za biohemijske i genetičke analize.

- To je ženka 100 kilograma teška i veoma nam je značajno što smo napokon počeli i na Zlatiboru da markiramo kako bismo mogli da pratimo konektivnost staništa različitih na Tari, Zlatiboru i Jadovniku, da vidimo kako se medvedi kreću, sada malo na širem prostoru Zapadne Srbije - objasnio je profesor doktor Duško Ćirković sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

medved, Milunka
foto: Printscreen/RTS

Evidentno je na Zlatiboru povećanje brojnosti medveda, koji su strogo zaštićena vrsta, a njihov lov je zabranjen.

medved, Milunka
foto: Printscreen/RTS

- Mi smo pratili u poslednjih pet godina i naše kamere su zabeležile medvede u svim selima čajetinske opštine, ali ovde u delu Jablanice, Dobroselice i Semegnjeva najviše - navodi Milun Melović iz Lovačkog udruženja "Zlatibor" iz Čajetine.

Praćenje medveda preko satelitske orglice od koristi je za nauku, ali i za žitelje planinskih sela.

- Samim tim kad budemo znali kuda se kreću, mi ćemo na tim lokacijama postavljati nova hranilišta, tako da ćemo sistemom hranilišta sprečavati veće štete kod lokalnog stanovništva - kaže Aleksandar Milovanović iz Šumskog gazdinstva "Užice".

Zlatiborci su obezbedili ogrlicu za još jednog mrkog medved. Trenutno ih je markirano troje u Srbiji - na Zlatiboru, na Tari i na Jadovniku sa kog signale inače šalje i vučica Vanda sa ogrlice stavljene joj prošle jeseni.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja