POSLE AKCIJE POLICIJE U BANJI KOVILJAČI: Traži se novo mesto za migrante FOTO
Foto: Kurir/T.I.

PREVEZENI U PREŠEVO

POSLE AKCIJE POLICIJE U BANJI KOVILJAČI: Traži se novo mesto za migrante FOTO

Srbija -

Sedamdeset stranih državljana bez dokumenata koje su danas policija i Žandarmerija pronašli na više lokacija u Loznici, Banji Koviljači i Ljuboviji u toku dana su u dva autobusa prevezeni u Prihvatni centar u Preševu, ali meštani kažu da je to zanemarljiv broj u odnosu na to koliko se njih nađe samo u ’’kraljevskoj banji’’. Akcija je usledila posle krvavog obračuna od utorka rano ujutru između dvojice migranata koji je jedan platio glavom, a danas je održan i sastanak meštana, lozničke i banjske policije i vlasnika objekata koji se nalaze u centru mesta, a nisu u upotrebi.

Sastanku je prisustvovao Saša Opanković iz Banje Koviljače koji kaže da se razgovaralo kako rešiti problem prisustva sve većeg broja migranata koji se ponavlja. Predstavnici policije su, prema njegovim rečima, rekli da će delovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i pojačati patrole u banjskom parku i centru mesta.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

- Policija je apelovala da se izbegavaju bilo kakvi sukobi sa migrantima pa i verbalni i da im se građani obrate za sve što im treba i prijave svaki problem. Dobili smo uveravanja da će njihova podrška biti još veća, a razgovarano je i o tome da se migranti izmeste sa železničke stanice gde se okupljaju u najvećem broju. Rečeno je da će oni za sada biti tu gde ih je najlakše kontrolisati, ali da se razmatra nekoliko lokacija na koje bi mogli biti sklonjeni. Kazali su i da će nastojati da do početka predstojeće letnje turističke sezone migranti budu dislocirani. Na sastanku su bili i vlasnici nekoliko objekata koji se nalaze u centru mesta, nisu u funkciji, a koriste ih migranti. Sa njima je dogovoreno da objekte zaštite tako da se migrantima to onemogući – kaže Opanković.

Meštani kažu da im je drago zbog jutrošnje akcije, ali tvrde da su migranti odlično organizovani i da nije prvi put da ih bude mnogo, a onda preko noći ’’ispare’’ da bi se ponovo pojavili za nekoliko dana. Kažu i da ih ohrabruje nezvanična informacija da će biti još sličnih policijskih akcija kao i današnje saopštenje policije da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu i ubuduće nastaviti da sprovode sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali stabilan javni red i mir na teritoriji Mačvanskog okruga i istovremeno sankcionisali svako kršenje zakona.

Banja Koviljača godinama ima problem sa migrantima koji na putu ka BiH dolaze ovde. Na udaru je loznički kraj, ali i Mali Zvornik i Ljubovija. Zbog istog problema je u junu prošle godine ovde održan protestni skup na kome je traženo ‘’hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači’’kao i ‘’trajno izmeštanje migranata i sprečavanje njihovog zadržavanja na teritoriji Grada Loznice’’. Prošlo je gotovo godinu dana, ali je problem ostao nerešen.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track