MODERNIZOVALI JAVNU RASVETU: Mali Zvornik obasjavaju pametne sijalice
Foto: Kurir/T.I.

ZAMENA SVETILJKI

MODERNIZOVALI JAVNU RASVETU: Mali Zvornik obasjavaju pametne sijalice

Srbija -

Na području malozvorničke opštine u sklopu modernizacije i proširenja sistema javne rasvete oko 90 posto postojećih svetiljki zamenjeno je novim, pametnim LED sijalicama, saopšteno je na sajtu lokalne samouprave. Umesto prevaziđenih svetiljki, čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska, postavljena je najsavremenija LED rasveta radi povećanja energetske efikasnosti i racionalizacije potrošnje električne energije.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Neki od glavnih rezultata primene novog sistema javnog osvetljenja su osetno veća ukupna osvetljenost i smanjena potrošnja struje na lokacijama obuhvaćenim projektom rekonstrukcije sistema javnog osvetljenja za 71 odsto. Modernizacijom sistema javne rasvete postignuta je standardizacija izgleda novih svetiljki koje su iste veličine, tipa i izgleda u 90 odsto slučajeva i imaju najmanje 95 odsto istih komponenti. Na glavnim saobraćajnim pravcima, duž Drinske magistrale, postavljene su svetiljke koje ne samo što nivo osvetljenosti višestruko poboljšavaju već to čine bez efekta odbljeska tako da saobraćaj čine bezbednijim.

Zamenjene svetiljke, koje ne spadaju u prevaziđene tehnologije, iskorišćene su za proširenje mreže javne rasvete i postavljene su na mestima koja do sada nisu imala rasvetu, ili je ona bila neadekvatna. Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića tako je za 30 posto povećana ukupna mreža javne rasvete, čime je Mali Zvornik unapredio uslove za život građana i u najudaljenijim mesnim zajednica. Istaknuto je i da je novo osvetljenje postavljeno najpre u mesnim zajednicama pored državnog puta gde postoji prisustvo migranata kojima je ova opština na ruti ka BiH.

Pošto štedi električnu energiju moderno osvetljenje, primenom različitih režima rada, može da radi čitave noći, za razliku od dosadašnjeg, koje je, zbog velike potrošnje struje, u većini malozvorničkih mesnih zajednica moralo biti isključivano posle ponoći. Jevtić je najavio je da će u narednom periodu lokalna samouprava raditi na uvođenju ulične rasvete i u delovima opštine u kojima sada nema osvetljenja, a postoje tehničke mogućnosti za njegovo uvođenje. Inače, garancija za ugrađene svetiljke javne rasvete je deset godina.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track