Jerkov: Sporazum nije potpisan ni u prethodne četiri godine

Novi Sad

Jerkov: Sporazum nije potpisan ni u prethodne četiri godine

Srbija -
Nije mi jasno kako je od brojnih problema sa kojima se Novi Sad susreće kao najbitniji isplivao taj što nije potpisan koalicioni sporazum stranaka na vlasti, rekla predsednica Skupštine grada Novog Sada i portparolka LSV Aleksandra Jerkov

NOVI SAD - Predsednica Skupštine grada Novog Sada i portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da vladajuća većina u Novom Sadu nije imala potpisan koalicioni sporazum ni u prethodne četiri godine.

"Gradska vlast ni u prethodnom četvorogodišnjem mandatu nije imala potpisan koalicioni sporazum, a grad je funkcinisao potpuno normalno, tako da ne vidim ni jedan razlog zbog koga su mediji dali toliki značaj ovoj temi", rekla je Jerkov.

Ona je dodala da joj nije jasno kako je "od brojnih problema sa kojima se Novi Sad susreće kao najbitniji isplivao taj što nije potpisan koalicioni sporazum stranaka na vlasti".

Prema njenim rečima, sporazum je nešto što bi trebalo da definiše međustranačke odnose između dve ili više stranaka i ni po čemu ne bi trebalo da privlači pažnju običnih građana.

Ona je kazala da ne zna zašto Demokratska stranka nije želela da potpiše koalicioni sporazum i da ne želi da ulazi u to, jer se "radi o unutarstranačkoj stvari kao što je unutarstranačka stvar potpisivanje ili ne potpisivanje bilo kog drugog dokumenta".

Jerkov je potvrdila da je koalicioni sporuzum napravljen na predlog LSV, odnosno pravnog tima te stranke i da je sačinjen po ugledu na koalicione sporazume koji su potpisani u drugim lokalnim sredinama u Vojvodini.

"Zna se da onaj ko se ne pridržava koalicionog sporazuma, koji je potpisao, može imati samo političke posledice, ali je naša želja da ostane pisani trag iza svega sto se dogovorimo", rekla je portparolka LSV.

Ona je potvrdila da se u predlogu sporazuma nalazi i predlog promene Statuta grada Novog Sada i da je to nešto što LSV od ranije traži. "Nakon donošenja Statuta grada doneto je nekoliko zakona, od Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o lokalnoj samoupravi do Zakona o javnoj svojini, sa kojima Statut nije usaglašen i neophodno je doneti novi Statut koji bi bio u saglasnosti sa zakonima", rekla je Jerkov, ističući da Novi Sad, kako je kazala, ne sme biti grad čiji Statut nije u potpunosti u skladu sa zakonima.

Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Igor Pavličić nije želeo da komentariše činjenicu da vladajuća koalicija u gradu nije potpisila koalicioni sporazum, niti da govori o toj temi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja