MANJE PRAZNILI GRADSKU KASU: U Loznici smanjen broj zahteva i za naknadu štete zbog pasa lutalica
Foto: KurirT.I.

REZULTAT ULAGANJA

MANJE PRAZNILI GRADSKU KASU: U Loznici smanjen broj zahteva i za naknadu štete zbog pasa lutalica

Srbija -

Prošle godine je u Loznici u odnosu na 2019. zbog nematerijalne i materijalne štete koju su počinili psi nepoznatog vlasnika, odnosno zbog ujeda kojima su povredili građane i napada na domaće životinje, ukupno bilo 59 podnetih zahteva manje, a vrednost zaključenih poravnjanja bila manja za gotovo 1,8 miliona dinara To pokazuju podaci nadležne Komisije za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica na području Grada Loznice.

Prošle godine je nadležna komisija primila ukupno 268 zahteva, od toga 206 za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica i 62 za štetu nastalu usled njihovog ataka na domaće životinje. Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo ukupno 254 ugovora o poravnanju sa oštećenima, zbog ujeda 197 i 57 za napada na domaće životinje pri čemu je ukupna vrednost zaključenih ugovora oko 9.1 milion dinara, od čega samo za ujede 8,1 milion. Zbog ujeda pasa podneto je i dvanaest tužbi. Manje zahteva bilo je i od početka ove godine, u prva dva meseca primljeno ih je ukupno 35 za naknadu štete, 26 zbog ujeda i devet zbog štete na domaćim životinjama, tačno dvadeset manje nego u istom periodu 2020. O poravnanju je sa oštećenima Gradsko pravobranilaštvo zaključilo 31 ugovor, 23 za štetu od ujeda i osam napada na domaće životinje. Ukupna vrednost zaključenih ugovora je 1.052.142 dinara, od čega je za ujede oko 993.000, a zbog napada na domaće životinje oko 59.000, i manja je u odnosu na prva dva meseca prošle godine za 646.000 dinara.

Loznica, psi, psi lutalice
foto: KurirT.I.

U lokalnoj samoupravi ocenjuju da je smanjenje broja podnetih zahteva za naknadu štete, odnosno isplaćenog iznosa iz budžeta grada po osnovu ugovora o poravnanju, rezultat ulaganja u zoohigijensku službu KJP “Naš Dom“ koja se bavi sklanjanjem pasa lutalica sa lozničkih ulica. Tek se očekuju bolji rezultati jer je od februara u Loznici počela realizacija projekta besplatne sterilizacije/kastracije pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa i vidljivi efekti očekuju se naredne godine. Loznica godinama nastoji da reši problem pasa lutalica, 1999. je otvorila prihvatilište za napuštene pse gde ih je gotovo uvek oko 200, a u okviru KJP ‘’Naš dom’’ formirana je i Zoohigijenska služba. Sve kako bi se što sveobuhvatnije rešio problem koji traži velike finansijske troškove i redovno prazni gradski budžet za milionske iznose po osnovu nadoknade nastalih šteta.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja