ZAVRŠEN FEŠT: Kraj 17. festivala pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola grada Kruševca, najbolja predstava Skrovišta slobodišta
Foto: KCK

Festival školskog teatra

ZAVRŠEN FEŠT: Kraj 17. festivala pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola grada Kruševca, najbolja predstava Skrovišta slobodišta

Srbija -

Na Festivalu školskog teatra grada Kruševca učestvovale su osnovne škole sa teritorije ove lokalne samouprave. Za pobedničku predstavu proglašen je komad “Skrovišta Slobodišta”, koji su izveli učenici OŠ “Sveti Sava iz Čitluka.

Sedamnaesti po redu FEŠT održan je u spesifičnim uslovima korona virusa i uz punu primenu protivepidemijskih mera, ali i u skraćenom formatu, ali je oduševio probranu publiku.

U takmičarskom delu programa izvedene su tri predstave, OŠ “Sveti Sava” iz Čitluka sa pobedničkim komadom, predstavu “@Instabajka” u izvesdbi učenika OŠ “Jovan Popović” iz Kruševca, a predstaomu “Ja, Draga” nastupili su učenici OŠ “Brana Pavlović” iz Konjuha.

Odigrane su i dve gostujuće predstave, “Pozorišni bonton” u organizaciji Kulturnog centra Kruševac i “Kulturociklin End Call” u izvođenju neformalne umetničke inicijative “Kulturociklin”. Dečiji kulturni centar iz Beograda nastupio je sa obrazovnom radionicom “Mlado pozorište u pokretu ”

Fešt, Kruševac
foto: KCK

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: predsednica Zorica Duković, profesorka dramske i članovi Momčilo Radosavljević, diplomirani glumac i Lidija Užarević, urednica programa u KCK

Prvo mesto osvojila je predstava “Skrovišta Slobodišta”, OŠ “Sveti Sava”, prema tekstu koji su napisali đaci odeljenja 8/1 i 8/2 te škole, a u režiji njihove nastavnice sprskog jezika Sandre Maksimović. Kao pobednici učestvovaće na Festivalu “Glumijada ” u organizaciji Dečjeg kulturnog centra iz Beograda. Vicešampion FEŠT-a OŠ “Jovan Popović” iz Kruševca sa predstavom “@Instabajka” prema tekstu u režiji Tamare Milutinović, a po ideji Vasilija Stankovića.

Treće mesto osvojila je Dramska sekcija OŠ “Brana Pavlović” iz Konjuha sa predstavom „Ja, Draga“, autorski komad Ivana Čolića. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Jana Krupniković iz OŠ “Jovan Popović” za ulogu Baba Rogane u predstavi “@Instabajka”, a za najbolju mušku ulogu Martin Tomić iz OŠ “Sveti Sava” iz Čitluka za ulogu učenika u predstavi “Skrovišta Slobodišta”.

Za najbolju žensku epizodnu ulogu nagrađene su Mina Kostić za ulogu Ane Frank u predstavi „Skrovišta Slobodišta” i Elena Sekulić za ulogu Hristine Lunjevice u predstavi „Ja, Draga”. Za najbolju mušku epizodnu ulogu proglašen je Aleksandar Pejić za ulogu Aždaje Gaje u predstavi “@Instabajka”.

Najbolja režija je - Sandra Maksimović za predstavu “Skrovišta Slobodišta”, a najbolja scenografija je predstava “@Instabajka”, a kostimografija u predstavi “Ja, Draga”. Nagrada za scensku bravuru je dodeljena Vasiliju Stankoviću za ulogu Kralja u predstavi „@Instabajka“. Priznanje Nagrada za kulturu govora „Ljiljana Toković – Ljiljka“ pripalo je Viktoriji Lukić za ulogu Kraljice Natalije u predstavi “Ja, Draga”.

Za scenski pokret i kolektivnu igru priznanje je pripalo predstavi “Skrovišta Slobodišta”, a sve tri predstave eravnopravno su podelile nagrade za originalni tekst, izbor muzike, scenski dizajn i tehničku ekipu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track