ZBOG SVE VEĆEG BROJA MIGRANATA: Kamere u centrima malozvorničkih sela (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

sednicA SavetA za bezbednost

ZBOG SVE VEĆEG BROJA MIGRANATA: Kamere u centrima malozvorničkih sela (FOTO)

Srbija -

Sa lepim vremenom pojačano je prisustvo migranata na teritoriji Malog Zvornika zbog čega je danas sednicu održao opštinski Savet za bezbednost na kojoj je razmatrana aktuelna bezbednosna situaciju na lokalnom nivou.

Radi dogovora o preduzimanju odgovarajućih mera radi suzbijanja nezakonitih radnji od strane migranata i lokalnog stanovništva, rukovodstvu opštine predloženo je da zbog sve većeg prisustva migranata održi zajednički sastanak sa predstavnicima Višeg javnog tužilaštva u Šapcu, Osnovnog javnog tužilaštva u Loznici, Višeg suda u Šapcu, Osnovnog suda u Loznici, Policijske i stanice Granične policije Mali Zvornik, saopšteno je na sajtu opštine.

Mali Zvornik, migranti
foto: Kurir/T.I.

Savet za bezbednost predložio je i predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije da sa opštinskim rukovodstvom održe sastanak u vezi pojačanog priliva migranata na području malozvorničke opštine.

Zoran Jevtić, predsednik opštine, najavio je da će lokalna samouprava nastojati da radi poboljšanja bezbednosti građana, nabavi i postavi video nadzor u centrima malozvorničkih sela u kojima za to postoje tehnički uslovi.

Mali Zvornik, migranti
foto: Kurir/T.I.

Jevtić je podsetio da je glavna malozvornička ulica gotovo potpuno pod video nadzorom i da su kamere u mesnoj zajednici Centar postavljene na više mesta, na potezu od HE "Zvornik" do mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine ovu opštinu spaja sa Zvornikom u Republici Srpskoj.

Malozvornička opština je već godinama na ruti migranata koji stižu iz pravca Loznice i Banje Koviljače i ovde prelaze preko Drine na putu ka zapadnoj Evropi. Sa lepim vremenom njih je sve više, prolaze kroz sela, idu putem, ili pored pruge, grupišu se u šumama i čim vodostaj reke opadne prebacuju čamcima na već korišćenim mestima, ili nalaze nova. Da ne miruju migranti, ali ni oni koji u njihovom prebacivanju preko Drine vide dobru zaradu, svedoče i hapšenja kao što je ono organizovane kriminalne grupe koja je uzimala sto evra po osobi za krijumčarenje u susednu Bosnu i Hercegovinu.

Mali Zvornik, migranti
foto: Kurir/T.I.

Migranti su uglavnom mlađi muškarci, Avganistanci i Pakistanci, koji znaju gde idu i kome treba da se jave, a u njihovo krijumčarenje je, osim ljudi sa obe obale, uključen i najmanje jedan migrant koji je duže vreme na ovom terenu, kažu poznavaoci prilika.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track