VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA ZVORNIČKOG JEZERA! Za 5 dana na obalu izvučeno čak 45 tona smeća IZ VODE VADILI FRIŽIDERE I ŠPORETE (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

ekologija

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA ZVORNIČKOG JEZERA! Za 5 dana na obalu izvučeno čak 45 tona smeća IZ VODE VADILI FRIŽIDERE I ŠPORETE (VIDEO)

Srbija -

Кoliko (ne)vodimo računa o prirodi svedoči podatak da je za pet dana trajanja akcije čišćenja Zvorničkog jezera iz njega uklonjeno oko 45 tona raznog smeća i to pretežno plastične i limene ambalaže, starih uređaja i aparata, frižidera, šporeta kao i otpada od tekstila, garderobe i obuće.

Кako je saopšteno na sajtu malozvorničke opštine, čišćenje je obavljeno brodićem za otpad "CollectiX" u organizaciji nemačkog ekološkog pokreta "Everwave" i rotari klubova iz Ahena, Loznice i Bijeljine, uz podršku opštine i u saradnji sa JКP "Drina" i HE "Zvornik".

Sav izvađeni otpad biće razvrstan, a odvojena plastična i PET ambalaža poslata u Beograd na reciklažu i dalju obradu dok će ostatak biti transportovan na lozničku gradsku deponiju.

Predsednik opštine Zoran Jevtić istakao je da je čišćenje Zvorničkog jezera veoma značajna akcija, prvenstveno u pogledu podizanja svesti stanovništva o važnosti pravilnog odlaganja smeća, imajući u vidu stalnu borbu protiv plutajućeg otpada i zagađenja jezera.

Prema njegovim rečima, brod "CollectiX" pokazao se kao vrlo efikasan u sakupljanju otpada i moguće je da će novo čišćenje na jezeru biti organizovano na jesen.

Jevtić je rekao da je akcija bila besplatna za opštinu odnosno da je finansijski podržana od strane organizatora i sponzora. Ocenio je da je "jezero prekriveno otpadom slika i prilika svih nas" i naveo da su za nastajanje otpada odgovorni građani svih opština i gradova naslonjenih na reku Drinu i njene pritoke. Apelovao je na sve u slivu Drine da više rade na podizanju svesti građana o važnosti zaštite i očuvanja životne sredine i istakao da su neki ljudi neodgovornim ponašanjem sposobni da isprljaju i zagade mnogo više nego što je moguće očistiti.

- Evropska unija ne može nam pomoći ukoliko sami nismo svesni potrebe i značaja očuvanja reka i jezera - kazao je Jevtić posle akcije.

Mali Zvornik mnogo radi na unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine, a nedavno je radi uređenja priobalja upućen zahtev Privrednom društvu "Drinsko-limske hidroelektrane" u Bajinoj Bašti i Elektroprivredi Srbije da uklone nanose mulja iz jezera i korita Drine budući da taj deo posla spada u njihovu nadležnost.

Inače, brod koji je bio na Zvorničkom jezeru funkcioniše tako da posle uvlačenja smeća radi njegovu kompresiju i u jednoj turi može primiti do dve i po tone otpada.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja