NE TREBA IM MUŠKA RUKA, IZ SRBIJE NISU HTELE: 4 žene i 2 deteta rade 10 hektara zemlje! Ovo je imanje neobične porodice Ožegović
Foto: RTS Printscreen

Ostale su u Srpskoj Crnji zato što vole selo

NE TREBA IM MUŠKA RUKA, IZ SRBIJE NISU HTELE: 4 žene i 2 deteta rade 10 hektara zemlje! Ovo je imanje neobične porodice Ožegović

Srbija -

SRPSKA CRNJA - Zbog veće ekonomske isplativosti u poljoprivredi poslednjih godina sve veći broj mladih proizvođača umesto ratarskoj okreću se povrtarskoj proizvodnji, pa umesto u potrazi za poslom van naših granica ostaju na porodičnim imanjima.

Na porodičnom imanju Ožegović u Srpskoj Crnji živi po mnogo čemu specifična porodica, četri dame i dvoje dece. Obrađuju oko deset hektara zemlje, od toga 80 odsto površina u ratarskoj a preostalih 20 odsto u povrtarskoj proizvodnji.

Srpska Crnja, Ožegović, Imanje
foto: RTS Printscreen

Iz godine u godinu povećavaju površine u povrtarskoj proizvodnji, kako ističu zbog bolje zarade, sve poslove su podelile. Marija je zadužena za proizvodnju.

"Odlučili smo da se bavimo povrtarskom proizvodnjom, trenutno ovde imamo jagode od kojih smo počeli više da pravimo rakiju nego što prodajemo gotov proizvod", ističe Marija Ožegović iz Srpske Crnje.

I što je posebno interesantno, najmlađoj Zorici je pripala briga oko finansija.

"Veoma je teško, ali mi se trudimo da na što bolji način rešimo sve da nam ostane i za život i da imamo kao što vidite i plastenik, pa da imamo nešto da unapređujemo", navodi Zorica Ožegović.

Ostale su u Srpskoj Crnji zato što vole selo. "Volele bismo da se vrate i mladi koji odlaze, baš iz tog razloga jer imaju šta da rade i mogu da napreduju, samo ako hoće", smatra Zorica.

Srpska Crnja, Ožegović, Imanje
foto: RTS Printscreen

Njihova majka Stojanka ima posebna zaduženja. "Srećna sam majka zato što su moja deca ostala ovde, nisu otišla po inostranstvu da rade, da ja budem željna svoje unučadi, nego da smo zajedno ovde, zajedno radimo. Ja sam više u kući, po kući radim sve što je potrebno i isto tako im pomažem što se tiče ovih jagoda", ističe Stojanka Ožegović.

Na imanju nismo zatekli njihovu baku koja je u to vreme prodavala jagode na pijaci i dvoje dece koji su u školi i, kako nam tvrde ove dame, ovo je najbolji primer da nema muških i ženskih poslova u poljoprivredi.

Kurir.rs/RTS/Simo Budimir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track