MATIJA BEĆKOVIĆ LAUREAT: Uručena pesnička nagrada Jefimijin vez za 2019. godinu
Foto: Opštinska uprava Trstenik

MATIJA BEĆKOVIĆ LAUREAT: Uručena pesnička nagrada Jefimijin vez za 2019. godinu

Srbija -

BEOGRAD - U Udruženju književnika Srbije uručena je godišnja pesnička nagrada “Jefimijin vez” za 2019. godinu akademiku Matiji Bećkoviću. Slavni pesnik je ovo priznanje zaslužio za svoju knjigu “Mojih 80 – Portreti”, koju su objavile “Novosti” 2019. godine. Nagrada se laureatu svečano uručuje na pesničkoj manifestaciji “Jefimijini dani”, koja se svake godine održava u Trsteniku, u porti Manastira Ljubostinja.

Ova pesnička zbirka i nastavak prethodne „100 mojih portreta“, najprodavanije pesničke knjgeu Srbiji, kojom je Matija Bećković ovekovečio prijatelje i kolege, koji su ostavili trag u njegovom životu. „MOJIH 80“ je jedna vrsta najličnije ispovesti budući da je u naslovu 80 godina, koje je veliki umetnik napunio 29. novembra 2019. Zbog epidemiološke situacije u zemlji, izazvane korona virusom, ista nije održana 2020 godine, pa je svečano uručenje nagrade bilo odloženo.

Obrazloženje odluke o dodeli nagrade Matiji Bećkoviću, u ime žirija, pročitao je Jovan Pejčić, a zatim je o slavodobitniku govorio Veroljub Vukašinović, direktor Narodne biblioteke “Jefimija” u Trsteniku. Matija Bećković je održao prigodnu besedu, a zatim su nastupili: Radomir Andrić, jedan od prvih učesnika ove pesničke manifestacije iz 1971. godine i Dragiša Batoćanin, urednik godišnjaka “Ljubostinjska prinošenja”.

Predsednik Odbora “Jefimijinih dana”, inače direktor Narodnog univerziteta u Trsteniku, Danilo Vuković, uručio je nagradu Matiji Bećkoviću, a u delegaciji Opštine Trstenik bio je i Ivan Nešić, član Opštinskog veća za kulturu. Nagradu dodeljuje Opština Trstenik a sastoji se od kopije Jefimijine "Pohvale Svetom knezu Lazaru" i novčanog dela.

Na ovoj manifestaciji u UKS predstavljeni su 34, po redu, “Jefimijini dani”, koji slave redak jubilej – 50 godina od pokretanja i 30 godina od njihovog obnavljanja.

Dragan Mlađenović Šekspir je obogatio program svojim muzičkim nastupom, a Vidak Maslovarić je vodio kompletnu manifestaciju.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track