DEČJI BRAKOVI SU POVREDA LJUDSKIH PRAVA: Najčešće žrtve Romi
Foto: T. S.

UKRADENO DETINJSTVO

DEČJI BRAKOVI SU POVREDA LJUDSKIH PRAVA: Najčešće žrtve Romi

Srbija -

U Pozorištu Bora Stanković u Vranju u subotu će biti izveden deo predstave “Koštana” po istoimenom delu našeg velikog književnika Borisava Stankovića. Nakon predstave uslediće i otvoreno obraćanje predstavnika Lokalnog antitrafiking tima u cilju suzbijanja dečijih brakova čija je rasprostranjenost među ženskom populacijom u romskim naseljima značajno porasla u poslednjih 14 godina. Podaci su poražavajući, istraživanja pokazuju da je skoro jedna petina stupila u brak pre navršene 15. godine!

Performans organizuju Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u partnerstvu sa Udruženjem građana Atina, u saradnji sa Pozorištem “Bora Stanković.

Predstavu "Koštana" Borisava Stankovića režira Dragan Živković, a izvodi omladinski pozorišni ansambl vranjskog teatra. Narodni poslanik Milan Ilić je u ulozi gazda Mitketa, a učestvuju predstavnici Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, Danijela Milosavljević, predsednica Lokalne mreže, Danijela Trajković, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Vranje,Boban Đorđević, inspektor Policijske uprave Vranje i Beba Kanački, potpredsednica i PR Lokalne mreže Dečiji brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu ljudskih prava, ukazuju iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja i Udruženja građana Atina.

Vranje, pozorište Bora Stanković, predstava, dečji brakovi, ugovoreni brakovi
foto: T.S.

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u partnerstvu sa Udruženjem građana Atina za borbu protiv trgovine ljudima I svih oblika rodno zasnovanog nasilja u saradnji sa svim organizacijama romske populacije u Vranju i okrugu će raditi na opcijama bezbednog izbora za devojčice romske nacionalnosti i da se romski dečaci i devojčice osnaže da menjaju postojeću praksu vezanu za problem dečjih brakova kao i da se doprinese okončanju dečijih brakova u Srbiji, naročito u romskoj populaciji, i to kroz otklanjanje institucionalnih i društvenih prepreka za sprovođenje zakona, kao i promociju primera dobre prakse u partnerstvu lokalnih zajednica, nevladinog, vladinog i privatnog sektora i medija.

Vranje, pozorište, pozorište Bora Stanković, dečji brakovi, ugovoreni brakovi
foto: T. S.

"Rani dečji brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu prava devojčica koje su više ugrožene ovom pojavom. Udaja pre 18. godine je ozbiljno kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica na zdravlje, obrazovanje i život bez nasilja. Ideja je, da svi zajedno udruženi doprinesemo kreiranju modela intervencija, osnaživanju mladih Romkinja da se obrazuju, jačanju lokalnih romskih zajednica, ali i boljoj koordinaciji na svim nivoima kako bismo dečije brakove iskorenili.

Svrha događaja u okviru koga će biti odigrana predstava vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” “Koštana” po istoimenom delu našeg velikog književnika Borisava Stankovića i otvorenog obraćanja predstavnika Lokalnog antitrafiking tima je upravo u cilju suzbijanja dečijih brakova čija je rasprostranjenost među ženskom populacijom u romskim naseljima značajno porasla u poslednjih 14 godina - sa 45.9 odsto žena koje su stupile u brak pre 18. godine, 2005. dok je 2014. taj procenat porastao na 57 odsto.

Istraživanja pokazuju i da je skoro jedna petina stupila u brak pre navršene 15. godine", ukazuju iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja

Podsećamo da je Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova (osnovana 2019. godine) pokrenula kampanju „Dečiji brak nije romska tradicija“. Kampanja je usmerena ka podizanju svesti javnosti o ovom problemu u čijem je korenu prvenstveno ekstremno siromaštvo, a ne tradicija, niti običaji, kako se neretko navodi u javnosti.

Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova između ostalih, čine predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nišavskog, Mačvanskog, Jablaničkog i Južnobanatskog upravnog okruga, skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i prava dece, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Grada Beograda, udruženja civilnog društva Bibija, Ternipe, Udruženja Roma Novi Bečej, Udruženja Romkinja Osvit, Praksis, Indigo, Atina, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, UNICEF, UNFPA i UNHCR.

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja se neformalno pridružuje ovoj kampanji I u narednom period radiće i na formalnom priključenju Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova. Koalicija predstavlja zajednicu pojedinaca, institucija i organizacija koji zajedno rade na jačanju opcija bezbednog izbora za devojčice romske nacionalnosti, kao i na osnaživanju žena i muškaraca, dečaka i devojčica romske nacionalnosti da menjaju postojeću praksu dečijih brakova. Dečiji brakovi su prisutni među opštom populacijom u Srbiji, često među siromašnijim stanovništvom i u ruralnim predelima. Iako je, po važećim zakonima Srbije, praksa dečijeg braka zabranjena, među ženama starosti od 20 do 49 godina u prvi brak je pre 18. godine života stupilo skoro 6,8 odsto žena iz opšte populacije dok se 57 odsto žena iz romskih zajednica udaje se pre navršene 18. godine života.

Ovo kvalitativno istraživanje je potvrdilo rašireno postojanje prakse dečijih brakova u romskim zajednicama. Istovremeno, ustavnovljeno je da modaliteti, uzroci i sama zastupljenost ove prakse znatno variraju u odnosu na zajednice u kojima je istraživanje rađeno. To ukazuje na kompleksnost faktora koji utiču na postojanje i karakter dečijih brakova.

Kurir.rs/ T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track