Predsedniku Miroviću i episkopu sremskom Vasiliju uručene zahvalnice Udruženja „Koreni“
Foto: Pokrajinska vlada

Predsedniku Miroviću i episkopu sremskom Vasiliju uručene zahvalnice Udruženja „Koreni“

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vladika sremski Vasilije dobili su danas, u Sremskim Karlovcima, zahvalnice Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“, za doprinos, podršku radu i razvoju ovog udruženja.

„Cilj nam je da snažnije okupljamo naše ljude, da ih usmeravamo i vraćamo korenima, da obeležavamo naše značajne istorijske događaje, i da ohrabrujemo one koji nisu svesni naših korena“, kazao je predsednik Mirović.

uručenje zahvalnica
foto: Pokrajinska vlada

On je istakao da će Pokrajinska vlada sa posebnom pažnjom nastaviti da pruža podršku obnovi Sremskih Karlovaca, centru naše duhovnosti, istorije i kulture.

„Taj posao je neprekidan, trajan i značajan i daje nam snagu da istrajemo u vraćanju našim korenima“, izjavio je Mirović na svečanosti u Patrijaršijskom dvoru i najavio da će sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca biti održana početkom jula i da će, između ostalog, članovi ovog odbora biti akademik Vasilije Krestić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

uručenje zahvalnica
foto: Pokrajinska vlada

Primajući zahvalnicu vladika sremski Vasilije kazao je da je koren temelj i bit svakog bića a pogotovo naše dijaspore, jer od korena sve potiče i istakao zahvalnost predsedniku Miroviću za, kako je rekao, podršku i inicijativu na obnovi Sremskih Karlovaca.

Predsednik Pokrajinskog saveza Udruženja „Koreni“ Zoran Kolundžija kazao je da su zahvalnice prva i najveća nagrada ovoga saveza koji se bavi zaštitom nacionalnog identiteta negovanjem istorije, kulture, tradicije, ćiriličnog pisma i drugih nacionalnih obeležja.

uručenje zahvalnica
foto: Pokrajinska vlada

Udruženje „Koreni“ osnovano je u Novom Sadu 2019. godine s ciljem prikupljanja i izrade evidencije o brojnosti naše dijaspore, podizanja poverenja i odgovornosti matice prema dijaspori i Srbima u regionu.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i pesnik Pero Zubac.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track