KOLO SRPSKIH SESTARA U VRANJU OBRADOVALO MATURANTKINJE: Snaga dobrote za uspešne, ambiciozne i svestrane devojke
Foto: Kurir/T.S.

poklon vaučeri

KOLO SRPSKIH SESTARA U VRANJU OBRADOVALO MATURANTKINJE: Snaga dobrote za uspešne, ambiciozne i svestrane devojke

Srbija -

Kolo srpskih sestara u Vranju u okviru projekta "Snaga dobrote" darivalo je pet maturantkinja iz vranjskih srednjih škola.

Devojke iz Gimnazije, Medicinske, Ekonomske, Poljoprivredno-veterinarske i Tehničke škole izabrane su od strane profesora pomenutih škola. One su se istakle kao dobri đaci i humanisti, najpre svojim uspehom, ali i zalaganjem i radom ne samo u obrazovanju već i u drugim oblastima života. Nagrađene su Nevena Micić Gimnazija, Nastasija Mihajlović Medicinska, Marija Radivojević Ekonomska, Milica Nikolić Tehnička i Marija Anđelković Poljoprivredno-veterinarska škola.

"Ideja vodilja je da ovim devojkama i njihovim roditeljima olakšamo pripremu za matursko veče", istakla je predsednica Kola srpskih sestara dr Gordana Đorđević.

Kolo srpskih sestara, Vranje, maturantkinje
foto: Kurir/T.S.

Maturantkinje su darivane vaučerima u vrednosti od po 10.000 dinara, koje im je uručila predsednica Kola dr Gordana Đorđević.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju dr Gordana Đorđević istakla je da su maturantkinje deca za primer i da je suština darivanja da ovom nagradom podstaknu i druge da budu kao one danas.

Ona je maturantkinje upoznala sa radom Kola srpskih sestara.

"Kolo srpskih sestara nastalo je 1903. godine, njegov rad zabranjen je1942. godine . Rad Kola obnovljen je na Sveta Petku 1992 godine. I Kolo devojaka smo imale, učenice srednjih škola koje su dosta radile i pomagale tada smo slale pomoć područjima koja su bila zahvaćena ratom, pomagale izbegla lica", podsetila je dr Đorđević.

Drugi deo projekta prema njenim rečima su literarni radovi na temu "Snaga dobrote".U projektu učestvuju učenici treće godine vranjskih srednjih škola..

"Radovi će biti ocenjivani od strane komisije koju će činiti članice Kola srpskih sestara i profesori. Biće izabrano šest najboljih radova, njihovi autori biće nagrađeni za trud, rad i za očuvanje lepe reči i ćirilice, da se ne zaboravi naše pismo. Na Sveta Petku slavu Kola u oktobru, biće im uručeni vaučeri", rekla je doktorka Gordana Đorđević.

Kolo srpskih sestara, Vranje, maturantkinje
foto: Kurir/T.S.

Ona je istakla da je Kolo postalo deo Sabora kola srpskih sestara koji obuhvata većinu kola u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori.

Jedna od nagrađenih maturantkinja je Milica Nikolić. Milica je pored obaveza u školi i volonter u projektu imunizacije u protekla tri meseca.

"Velika mi je čast što sam bila deo projekta. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa medicinskimsestrama. Volim humanost iznad svega i uvek se trudim da to iskažem i da pomognem koliko mogu i zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam ovde danas sa vama i što sam upoznala sve vas", rekla je Milica.

Po ideji jedne od maturantkinja, Nevene Micić urađen je mural koji se nalazi na zgradi preko puta Gradskog parka.

Kolo srpskih sestara, Vranje, maturantkinje
foto: Kurir/T.S.

Nevena, Nastasija, Milica,i dve Marije, mlade, lepe, skromne, ali svestrane i zrele sa već izgrađenim stavom. U daljem obrazovanju opredelile su se za primenjenu umetnost, medicinu, studije na Saobraćajnom fakultetu , prehrambenu tehnologiju, turizmologiju.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju od njegove obnove je dr Gordana Đorđević, apsolutni svedok svih događaja vezanih za Kolo srpskih sestara u Vranju i Srbiji unazad 29 godina.

"Da budemo u jednoj istoj priči na jednom lepom zadatku na putu dobročinstva i milosrđa", poručila je na kraju druženja sa maturantkinjama predsednica Kola srpskih sestara dr Gordana Đorđević.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track