POČINJE FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE U VRANJU: Cilj je da se povežu zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura
Foto: T. S.

lepo

POČINJE FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE U VRANJU: Cilj je da se povežu zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura

Srbija -

Svečano otvaranje festivala predviđeno je za danas, a na otvaranju će nastupiti Zoran Imširović umetnički direktor i osnivač festivala.

Narednog dana, u sredu, 4. avgusta, nastupiće portugalski pijanista Adrijano Žordao. U četvrtak, 5. agusta predviđen je koncert klavirskog dua Maje Stojanovske iz Makedonije i Tijagoa Nuneša iz Portugalije. Za petak 6. avgust planiran je koncert Marije Dinov iz Srbije, dok će poslednjeg dana festivala nastupiti Biljana Gorunović pijanistkinja i profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja će se predstaviti stvaralaštvom srpskih kompozitora. Svi koncerti biće održani u pozorištu "Bora Stanković" sa početkom od 20 sati, a ulaz je slobodan.

Vranje
foto: T. S.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović istakla je na konferenciji za novinare da je ovaj festival klasične muzike od velikog značaja za razvoj i unapređenje kulture grada.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima na višegodišnjoj izuzetnoj saradnji i istrajnosti. Pored toga što je Vranje grad trube, vranjske gradske pesme, postao je prepoznatljiv i po ovom festivalu, koji je deo aktivnosti kojima je naš grad aplicirao ka UNESK-u i na osnovu čega je uvršten u mrežu kreativnih gradova za oblast muzika. U Vranju potoji veliki broj ljubitelja klasične muzike i godinama unazad imali smo priliku da uživamo u izvedbama izuzetnih pijanista.

Vranje
foto: T. S.

- "Pianno summer" finansira se projektno i ove godine, uz podršku nadležnog ministarstva i Vlade RS. Pozivam sve naše građane da prisustvuju koncertima i uživaju u narednim danima - istakla je zamenica gradonačelnika. Zoran Imširović umetnički direktor festivala zahvalio se rukovodstvu grada na podršci i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Vranju.

- Vranje je postalo sinonim za ovaj festival koji je izrastao u projekat evropskih razmera, sa ciljem da poveže zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura. Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Srbije od naredne godine "Piano summer" biće održavan u Narodnom pozorištu u Beogradu u znatno većem obimu. Ovaj festival ubuduće će biti održavan i u Nemačkoj, na jugu Italije i od naredne godine u Južnoafričkoj Republici - rekao je Imširović na konferenciji za novinare.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja