Mrežu liderki na lokalu doživljavam kao sestrinstvo
Foto: Nedeljko Kolundžija

Mrežu liderki na lokalu doživljavam kao sestrinstvo

Srbija -

Za predsednicu opštine Čoka Stanu Đember nasleđeni problemi u opštini nisu problem, već izazov, pa im tako i pristupa

Samo potpisivanje Povelje ženske solidarnosti od strane 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji, a na inicijativu ministarke Marije Obradović, jako me je obradovalo. Činjenica je da kao liderke na lokalu obavljamo vrlo odgovorne poslove i svakoj od nas korisno je iskustvo drugih koleginica radi unapređenja sopstvenog rada, kaže na početku intervjua za Kurir predsednica opštine Čoka Stana Đember.

- Ovu mrežu doživljavam kao sestrinstvo, u okviru kog jedne drugima pružamo podršku i pomoć u rukovođenju jedinicama lokalne samouprave - precizira naša sagovornica.

l Većina vas je došla na čelo lokalnih samouprava, gde su vaši prethodnici ostavili mnogo nasleđenih problema. Kako izlazite na kraj s tim?

- Na čelo opštine Čoka došla sam u junu 2016. i zatekla mnogobrojne nasleđene probleme. Međutim, to me nije obeshrabrilo u nameri da unapredim razvoj opštine, sa jasnom vizijom i visoko postavljenim ciljevima za narednih 10 godina. Za mene problemi predstavljaju izazove, koje je odgovornim radom i posvećenošću moguće rešiti u realnom roku.

l Da li ste vi lično već imali priliku da se obratite svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju nekog problema? - Zahvaljujući Mreži, upoznala sam veliki broj koleginica koje su na čelu drugih gradova i opština i imala priliku da sa njima razmenim mišljenja i iskustva. Konkretnu pomoć mi je zasad pružila ministarka Marija Obradović, na čemu sam joj veoma zahvalna.

Ženska saradnja i solidarnost

Mreža osnovana pre pola godine

l Gradonačelnice i predsednice opština, njih 22, početkom marta potpisale su Povelju ženske solidarnosti. Njome su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji. Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track