Mirović: „Dani Srpske u Srbiji“ još jednom potvrdili neraskidivost međusobnih veza
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović: „Dani Srpske u Srbiji“ još jednom potvrdili neraskidivost međusobnih veza

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Srpskom narodnom pozorištu zatvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, poručivši da je ona, iz godine u godinu, most koji spaja naš narod sa obe strane Drine, te da je još jednom potvrdila čvrstinu i neraskidivost veza Republike Srpske i Srbije.

„Veze Srbije i Srpske su prirodne, neraskidive i trajne i takve su jer pripadamo istom narodu, veri, jeziku i istoj kulturi, što sve zajedno čini moralnu vertikalu koja je sama suština našeg postojanja“, rekao je Mirović dodajući da su, u vremenu kada se kao narod suočavamo sa velikim izazovima, takvi odnosi i jedinstvo koje iz njih proističe, važniji nego ikada.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

Neraskidivost naših veza, po njegovim rečima, potvrđuje i činjenica da su međusobni odnosi Srbije i Srpske, na svim poljima, bolji nego ikada, uključujući i brojne zajedničke aktivnosti poput borbe za očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma i obeležavanja dugo zaboravljenih datuma iz nacionalne istorije.

Mirović je istakao i to da obim ekonomske saradnje Srpske i Srbije, a time i Vojvodine, beleži kontinuiran rast.

„Spremni smo i odlučni da tu saradnju unapređujemo i proširujemo, i stoga smo nedavno i dogovorili da će nam u bliskoj budućnosti u fokusu biti industrijske zone u pograničnom području, a da će upravo Pokrajinska vlada, zajedno sa Vladom Srbije, učestvovati u izgradnji jedne takve zone u Podrinju“, naveo je Mirović.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je, obraćajući se prisutnima, da je Novi Sad večeras u znaku Srpske, koja je, kako je ocenila, u najlepšem svetlu, sa svim potencijalima, u proteklih nekoliko dana predstavljena u 11 gradova širom Srbije.

„Saradnja i nivo političkog razumevanja između Srbije i Srpske danas su veći nego ikada. Na ponos naših građana može da bude ono što smo zajednički realizovali, ali i ono što ćemo u narednom periodu uraditi. Nastavićemo zajednički da obeležavamo značajne datume iz prošlosti i da se povezujemo infrastrukturno i na svaki drugi način, jer je mnogo izazova pred nama. Stoga je važno da ostanemo snažni, jedinstveni i okupljeni oko nacionalnih interesa“, navela je Cvijanovićeva.

Prisutnima se obratio i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje već devetu godinu organizuje manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track