DIGITALNA EKSPEDICIJA: Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti stigao u Kraljevo (FOTO)
Foto: Kurir/J. S.

pokrenutA na inicijativu Kabineta premijerke

DIGITALNA EKSPEDICIJA: Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti stigao u Kraljevo (FOTO)

Srbija -

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, koji je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, stigao je u subotu u Kraljevo.

Kraljevčani do nedelje imaju priliku da se na Trgu srpskih ratnika upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, da saznaju kako se dolazi do određene informacije i kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu.

- U današnjem vremenu najveća opasnost za socijalnu isključenost dolazi od digitalne isključenosti. Nedostatak znanja i veština za digitalnu pismenost glavna je prepreka razvoju digitalnog građanstva, a u najvećem riziku su najstariji članovi našeg društva. Projekat Digitalna ekspedicija ima, pre svega, za cilj da ove sugrađane upozna sa prednostima digitalizacije i uslugama eUprave, koje će im život učniti lakšim i bogatijim za nova iskustva, rekao je ovom prilikom Vukašin Grozdić, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

1 / 10 Foto: Kurir/J. S.

Po rečima Zorana Mišića, zamenika direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Srbija je spremno dočekala pandemiju korona virusa i za veoma kratko vreme uspela da razvije veliki broj usluga za građane kako bi im omogućila da nastave život i završavaju svoje najosnovnije obaveze onlajn.

- Cilj „Digitalne ekspedicije“ je da se građani upoznaju sa elektronskim uslugama, novim tehnologijama, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora, istakao je Mišić.

Svečanom otvaranju Karavana u Kraljevu prisustvovao je i Marko Janić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a goste i sugrađane pozdravio je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Projekat „Digitalna ekspedicija“ sprovodi se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad i Kancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu za programom „Nova pismenost“, koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), i „Propulsion“ i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju po Srbiji, Karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo i Kruševac, a u naredna dva meseca posetiće još 9 gradova: Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track