VAKCINISANIMA NAGRADA, DRUGIMA OGRANIČENJA: Predlog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu
Foto: Kurir/T.I.

2 dana plaćenog odsustva

VAKCINISANIMA NAGRADA, DRUGIMA OGRANIČENJA: Predlog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu

Srbija -

Šabački Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) obratio se obaveštenjem svim lokalnim Štabovima za vanrednu situaciju u Mačvanskom okrugu da privrednim subjektima upute preporuku o novim merama radi povećanja obuhvata vakcinacijom protiv kovid-19, a one podrazumevaju da, pored poštovanja preventinih mera, uvedu i "određene bonitete, ali i ograničenja za zaposlene".

Predlog je da vakcinisani radnici koji dostave sertifikat na uvid budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, za nevakcinisane je preporuka da budu udaljeni sa rada ukoliko ne dostave dokaz o preležanoj bolesti kovid-19, ne stariji od tri meseca, dok za uporne, koji nisu vakcinisani, treba zahtevati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, s tim da će zaposleni snositi sve troškove tih testiranja. Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik usvojio je na jučerašnjoj sednici predloge šabačkog ZZJZ i u skladu s njima dao preporuke privrednim subjektima da osim poštovanja preventivnih mera uvedu određene bonitete i ograničenja za zaposlene.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Šabački zavod je u svom dopisu Štabovima za vanredne situacije naveo da je epidemiološka situacija u okrugu "nestabilna-preteća", da broj novoobolelih ima oscilatorni tok iz dana u dan, a da se broj pregleda u ambulantama i broj hospitalizovanih povećava kao i broj preminulih. Kako navode, u septembru je najveći broj obolelih od početka pandemije, 8.980, a najviše obolelih ima od 35 do 49 godina.

"Nažalost nismo iskoristili vreme koje je bilo omogućeno za jedinu sigurnu preventivnu meru vakcinaciju. Molimo vas da uzmete još aktivnije učešće u zajedničkoj borbi protiv zarazne bolesti kovid-19 i da sve privredne subjekte podsetite na mere koje su na snazi, na važnost društvene odgovornosti svakog pojedinačnog pravnog subjekta po javno zdravlje celokupne zajednice, i da je neophodno da preuzmu odgovornost u poštovanju svih važećih mera. Jedino zajedno možemo se i moramo izboriti protiv virusa, ograničiti njegovo širenje u stanovništvu, a održati i ostale vitalne funkcije društva", stoji u obaveštenju ZZJZ.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Inače, na području Malog Zvornika drugu dozu vakcine primilo je više od 60 posto građana, što je ‘’izuzetan rezultat koji ovu lokalnu zajednicu po uspehu na planu vakcinacije izdvaja u okrugu, ali i na nivou države’’, navodi se na opštinskom sajtu. Prema podacima ZZJZ u Šapcu u Malom Zvorniku je u utorak bilo sedam novopozitivnih i 124 obolele osoba, u obe grupe najmanje u Mačvanskom okrugu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track