EPILOG OSTAVKE DIREKTORA ZOO VRTA PALIĆ PETRA SAVIĆA: Sonja Mandić imenovana za v.d. direktora ZOO vrta na Paliću
Foto: N.H.

skupština grada subotice

EPILOG OSTAVKE DIREKTORA ZOO VRTA PALIĆ PETRA SAVIĆA: Sonja Mandić imenovana za v.d. direktora ZOO vrta na Paliću

Srbija -

SUBOTICA – Odbornici Skupštine Grada Subotica, prihvatili su na današnjoj sednici ostavku Petra Savića, direktora ZOO vrta na Paliću, a za vršioca

Epilog Ostavka direktora Savića, koju je podneo 20. septembra, kako je danas razjašnjeno na skupštinskoj sednici, jeste epilog nedavih događaja u palićkom Zoološkom vrtu, kada su, kako je saopšteno šturim saopštenjem, uginula četiri lavića koje je oštenila lavica Kiara.

Bilo je primedbi opozicionih odbornika, da bi kadrovi u ZOO vrtu trebalo da budu veterinari, ili bar ekonomisti, a gradonačelnik Subotice Stevan Bakić pojasnio je, da u slučaju te ustanove, neophodno je da neko s dovoljno iskustva iz te ustanove mora da rukovodi preduzećem, a da predložena kandidatkinja ispunjava uslov takvog sistema.

Bakić je naglasio i da generalno, svi rukovodioci JKP i ustanova, moraju da budu otvoreniji prema medijima, nego u dosadašnjoj praksi, jer ne može gradonačelnik umesto njih da odgovara na pitanja iz komunalnih oblasti za koje su nadležni. Promenjen je i Statut ustanove ZOO Palić, a vlast je najavila ulaganja za bolje uslove boravka životinja u toj drugom po veličini ZOO vrtu u Srbiji.

Subotica
foto: N.H.

„Među glavnim razlozima ostavke Petra Savića je nedavno uginuće četiri lavića u ZOO vrtu i propusti koje je tom prilikom učinio. Kada sam 21. avgusta 2020. imenovan za gradonačelnika, konkurs za direktora ZOO već je bio zatvoren, a od dva kandidata izabran je Petar Savić. Rekao sam mu šta očekujem od njega, ali nije me ispoštovao u svim segmentima. Lično sam obilazio ZOO vrt, ukazao na neke nedostatke.

Kod lavića je napravio više propusta, a prvi je da je slike rođenih lavića postavio na mreže. Lavice donose na svet do dva mladunčeta, a u našem ZOO vrtu je pet mladunčadi do[lo na svet, ali jedno je odmah uginulo. Moralo se sačekati da se vidi šta će biti sa lavićima, pa onda reagovati“, objasnio je Bakić i ocenio da je Savi'evo medijsko ćutanje – druga greška.

„Pozvao sam Savića da se obrati medijima, ali ni tu me nije ispoštovao, nije se oglasio u medijima. Shvatio je greške i reagovao kako je i trebalo“, rekao je Bakić za skupštinskom govornicom. On je istakao i da će novoimenovani v.d. direktor odmah dati odgovore novinarima oko lavića, a naglasio je da će direktori svih JKP i ustanova biti otvoreniji prema medijima, da neće gradonačelnik odgovarati u njihovo ime. Bakić je rekao i da je ZOO vrt na Paliću jedini ustanova kulture, u odnosu na tri ZOO vrta u Srbiji.

„Palićki ZOO je osnovan 1950. godine, imao je lovačku ustanovu i Bačku galeriju umetnosti, pa je proglašen za ustanovu kulture, ali posle 70 godina, tih odeljenja nema više, pa se taj sistem mora menjati, jer još niko nije objasnio zašto je palićki ZOO vrt ustanova kulture“, naglasio je Bakić.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track