MUKE SUBOTIČKIH UGOSTITELJA: Nemaju redare za kontrolu kovid propusnica, 104 lokala rade skraćeno
Foto: N.H.

korona utiče na posao

MUKE SUBOTIČKIH UGOSTITELJA: Nemaju redare za kontrolu kovid propusnica, 104 lokala rade skraćeno

Srbija -

SUBOTICA – Mere Kriznog štaba o kontroli kovid propusnica u zatvorenim ugostiteljskim objektima, posle 22 sata, u Subotici su doprinele da 104 ugostitelja, koji su članovi subotičkog Udruženja ugostitelja, rad svoje kafane ili restorana ograniče, da bi se solidarisali sa većinom ugostitelja koji ne mogu da ispoštuju mere.

Iz Udruženja ugostitetlja Subotice navode za Kurir, da su nadležni iz inspekcije korektno objasnili da će inspekcija na terenu proveriti da li su ugostitelji ispoštovali mere oko kovid propusnica.

Subotica
foto: N.H.

„Pokazalo se da veći broj ugostitelja ne može da sprovede mere, a niti da rizikuju veliku kaznu ukoliko gost nema kovid propusnicu posle 22 sata. Zato su vlasnici 104 ugostiteljske radnje odlučili da zatvaraju lokale posle tog vremena, to je odluka Udruženja, a za dalje ćemo se dogovarati.

Mnogi ugostitelji su ugroženi tokom prethodne dve godine, zbog pandemije kovida i manje posete gostiju, a sada imaju i dodatni problem“, kaže za Kurir Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja ugostitelja Subotice.

On naglašava, da je stanje u ugostiteljstvu teško, da mnogi ugostitelji jedva opstaju u toj branši. „Većina ugostitelja nema sredstava da zaposle i radnika u obezbeđenju, koji bi proveravao kovid propusnice kod gostiju, a zaposleni mogu gosta samo da obaveste o merama. Sve više ugostiteljstvo se izdvaja od ostalih privrednih grana, jer više ne mogu da ostvare potreban profit i u gubitku su, a ta struka je deficitarna.Ugostetlji su zahvalni na pomoći Grada, koji je letos smanjio cene zakupa poslovnih prostora, gde je zakupodavac Grad. Međutim, to se odnosilo uglavnom na bašte, a sad strahuju da će ostati ne samo bez gostiju, nego i bez radnika. Edukacija oko vakcinisanja je neophodna, ali određeni broj radnika nije vakcinisan i nije preležao kivid 19, ali odlaze u branše gde nema kovid propusnica, pa ugostitelji neće moći da rade“, kaže Ostrogonac.

Subotica
foto: N.H.

Jedan od subotičkih ugostitelja kafića u centru Grada kaže, da je poslednje godine opstao u ovoj branši, samo zahvaljujući davanjima za zaposlene, a da bi bez tih mera morao smanjiti broj zaposlenih, a ne zaposliti i redare.

„Kao ugostitelj, mogu ovim merama da utičem na goste koje poznajem, ličnim primerom vakcinacije, ali ništa više od tog. Teret odgovornosti je na meni, jer nemam dovoljno zaposlenih za kontrolu kovid propusnica i da li je gost primio drugu ili treću dozu vakcine“.

Subotica
foto: N.H.

Grad Subotica je tokom godine pomogao subotičkim ugostiteljima, kada su tražili od lokalne samouprave, da u cilju očuvanja ekonomije i ugostiteljsko-turističke ponude, bude ukinut zakup za letnje bašte, gde je zakupodavac Grad i određene takse, a prema rečima Ostrogonca, Udruženje će u narednom periodu morati da odluči kakvim bi merama ili zahtevima moglo da olakša rad ugostiteljskoj privrednoj grani i pomogne opstanku subotičkih ugostitetlja.

(Kurir.rs/N.H. Foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track