UPRAVLJANJE OTPADOM U SUBOTIČKOM REGIONU Regionalne deponije umesto smetlišta
Foto: Grad Subotica

UPRAVLJANJE OTPADOM U SUBOTIČKOM REGIONU Regionalne deponije umesto smetlišta

Srbija -

Centar za upravljanje komunalnim čvrstim otpadom u subotičkom regionu trenutno je jedini kompletan centar u našoj zemlji

Veći deo dvadesetog veka obeležilo je veoma neodgovorno postupanje s komunalnim otpadom. Lokalna smetlišta nicala su na svakom koraku, otpad se gomilao gde god je postojalo bilo kakvo udubljenje u koje može da stane. Štetne i otrovne supstance nesmetano su se spirale zagađujući zemljište i podzemne vode, truljenjem otpada oslobađali su se zapaljivi gasovi, a česti požari dovodili do dodatnog zagađenja vazduha.

Vredan projekat

Kako bi se stanje dovelo u red, Republika Srbija se strateški opredelila za regionalni pristup u upravljanju komunalnim otpadom. To znači da se, umesto dosadašnje prakse da svako mesto ima svoje smetlište, više jedinica lokalne samouprave udružuje, formira regionalne centre i gradi tzv. sanitarne regionalne deponije, koje su propisno opremljene da ne bi dolazilo do zagađenja životne sredine.

Centar za upravljanje komunalnim čvrstim otpadom u subotičkom regionu trenutno je jedini kompletan centar u našoj zemlji. Pored sanitarne deponije opremljene postrojenjem za prečišćavanje procednih voda, sadrži i postrojenje za razvrstavanje otpada, postrojenje za kompostiranje, kao i centar za sakupljanje onih kategorija otpada koji se ne mogu ili ne smeju odložiti u kante i kontejnere. Izgradnja i opremanje ovog centra, čija je ukupna vrednost oko 25 miliona evra, realizovani su u okviru projekta Ministarstva zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku EU, dok je oko 10% finansirano iz budžeta lokalnih samouprava.

Selekcioni centar

Subotica
foto: Grad Subotica

Subotički region obuhvata Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, a regionalni centar za upravljanje otpadom, koji se nalazi u blizini sela Bikovo, predstavlja mnogo više od same sanitarne regionalne deponije. Zapravo, deponovanje je poslednji i najmanje poželjan korak u upravljanju otpadom, pa je iz otpada pre toga potrebno izdvojiti sve što može da se ponovo upotrebi, reciklira ili iskoristi za dobijanje energije. U postrojenju za razvrstavanje otpada (tzv. selekcioni centar) izdvajaju se korisne komponente iz otpada koji odlazi na deponovanje. Organski otpad se kompostira na specijalno se koristiti kao đubrivo ili prekrivka tela deponije.

Sistem dve kante

Kako bi razdvajanje otpada u selekcionom centru bilo što efikasnije, neophodna je primarna selekcija, tj. da se otpad razvrstava na mestu nastanka. Za subotički region je odabran sistem dve kante - sva domaćinstva imaju plavu kantu za suv otpad koji može da se reciklira i zelenu kantu za vlažan i ostali otpad. Time se postiže bolja upotrebna vrednost otpada koji se izdvaja u selekcionom centru.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track