Ruski avion odmah kreće u gašenje požara

Ruski avion odmah kreće u gašenje požara

Srbija -
U pogledu širenja požara najkritičnija situacija je u predelu Zaovina na Tari i u rejonu Čačka, pa će avion "berijev 200" biti upućen na jednu od te dve lokacije

NIŠ - Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović izjavio je danas u Nišu, gde je sačekao desetočlanu posadu ruskog aviona "berijev 200", da je u pogledu širenja požara najkritičnija situacija u predelu Zaovina na Tari i u rejonu Čačka.

Stevanović je rekao da će avion "berijev 200", koji je na niški aerodrom sleteo oko 13.30 časova, biti upućen na jednu od te dve lokacije u zavisnosti od razvoja situacije.

Prema najugroženijim područjima već su upućeni vazduhoplovi MUP-a Srbije i ruski helikopter K-32 koji se u Srbiji nalazi od 7. avgusta.

Stevanović je rekao da je saradnja sa ruskim kolegama izvanredna i da sada imamo sličnu situaciju kao 2007. godine kada je požarom bio zahvaćen čitav region.

"Iskustvo je odlično, a komunikacija sa ruskim kolegama je na profesionalnom nivou", kazao je Stevanović novinarima.

On je naveo da su na gašenju požara angažovane sve vatrogasno-spasilačke jedinice i da je popuna izvršena iz severnih organizacionih jedinica koje pružaju pomoć na svim kritičnim mestima u Srbiji. Kapetan posade ruskog aviona Serih Evgenij bio je u Srbiji 2007. godine koja je po broju požara slična ovoj, ali je tada u Srbiju doleto avionom "iljušin 76".

On je rekao da će avion "berijev 200", nosivosti oko 12 tona vode, odmah posle obavljenih tehničkih procedura, biti uključen u akcije gašenja požara u Srbiji i da su oni uvek spremni da pomognu bratskoj Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja