TU JE IZGINUO BATALJON CEO: Na Kadinjači obeležana 80-ta godišnjica čuvene bitke iz Drugog svetskog rata
Foto: Z. Š.

obeležavanje

TU JE IZGINUO BATALJON CEO: Na Kadinjači obeležana 80-ta godišnjica čuvene bitke iz Drugog svetskog rata

Srbija -

Na brdu Kadinjača, na 14-tom kilometru od Užica, danas je obeležena 80-ta godišnjica čuvene bitka iz Drugog svetskog rata u kojoj je, braneći slobodnu partizansku teritoriju, u okršaju sa Nemcima stradao Radnički bataljon sastavljen od boraca iz Užica

Na vrhu Kadinjače, kod spomenika, služen je parastos izginulim borcima a državnoj svečansoti prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, poštovaoci tradicija NOR-a i NOP- iz užičkog kraja ali i iz republika bivše Jugoslavije, potomci stradalih boraca.

Kadinjača
foto: Z. Š.

Dr Darija Kisić Tepavčević, izaslanik predsednika Srbija Aleksandra Vučića, podsetila je juče na podvig borca Radničkog bataljona i na njihovu žrtvu za slobodu Srbije.

- Danas smo na mestu na kome izviru hrabrost, požrtvovanost, rodoljublje. Užičani su bili i ostali ponos našeg roda a ovo mesto simbol je besmrtnosti onih koji su svoje živote položili na oltar otadžbine - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Na današnji dan, pre ravno 80 godina, iz centra Užica su, posle postrojavanja kod Malog parka, na Kadinjaču krenule Pekarska, Krojačko-obućarska, Tkačka i Željeznička četa Radničkog bataljona. Borcima se pred polazak u odsudnu bitku obratio Dušan Jerković, komandant odreda koji je preneo naređenje Vrhovnog štaba da se krene na Kadinjaču i tamo, koliko je moguće zadrže nemačke snage dok se Vrhovni štab, ranjenici i ostale partizanske snage ne izvuku prema Zlatiboru.

Kadinjača
foto: Z. Š.

- Odstupanja nema, borićemo se do poslednjeg - rekao je tada komandant Jerković.

Publicista Jovan Radovanović, autor knjige "Radnički bataljon i borba na Kadinjači" napisao je da je odred iz Užica zadržano Nemce na Kadinjači oko dva sata a da je ne prevoju, pred nadmoćnom nemačkom silom bilo ukupno manje od 300 boraca.

Gradonačelik Užica Jelena Rakić Radivojević podsetila je juče da je u jesen I941. godine Užice bilo jedina slobodna teritorija u tada porobljenoj Evropi.

- Na ovom mestu poginuli su gotovo svi borci Radničkog bataljona ali su ispunili zadatak. Ti ljudi imali su u sebi duboko usađeni osećaj da je sloboda svetinja. Ponosni smo na 67 dana Užičke republike, ponosni na borce Radničkog bataljona, danas se ovde klanjamo njihovim senama, danas poručujemo da nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu - rekla je dr Rakić Radivojević.

Kadinjača
foto: Z. Š.

Vojček Kitanovski iz Makedonije kaže da je sa zadovoljstvom došao na Kadinjaču da se pokloni borcima Radničkog bataljona. Milan Baretić iz Vrhnike u Sloveniji kaže da godinama već dolazi na Kadinjaču sa osećanjem poštovanja.

- Sa poštovanjem ali i sa bolom u srcu zbog ovog šta se danas dešava u svim republima bivše Jugoslavije - kaže Baretić.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track