Tara još gori
Foto: Pozar, Srbija, Tanjug

Ruski avioni stižu u pomoć

Tara još gori

Srbija -
Teren je nepristupačan, reč je o borovoj šumi i da se ulaže mnogo napora da se izgrade protivpožarni putevi

BEOGRAD - Požar na Tari još je aktivan, zbog čega se očekuje da tokom dana na tom području dejstvuju dva ruska aviona, izjavio je jutros načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić.

On je rekao da je teren na Tari nepristupačan, da je u pitanju borova šuma i da se ulaže mnogo napora da se izgrade protivpožarni putevi kojih u tom delu područja nije ni bilo.

Na Tari nema ugroženih objekata, ni domaćinstava, ali je i dalje na licu mesta aktivno skoro 350 pripadnika Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Vojske Srbije, istakao je Marić.

Marić je izrazio nadu da će dva ruska aviona u toku dana obaviti veći broj naleta nad područjem zahvaćenim požarom nego juče.

Marić je potvrdio da je od svih požara u proteklih nedelju dana na teritoriji Srbije aktivan samo požar na Tari, gde će se akcija gašenja nastaviti i naredna dva do tri dana.

Požar na Tari izbio je 23. avgusta, a narednih dana se proširio i bio je zahvatio površinu od oko 1.000 hektara.

Marić je precizirao da je juče bilo zabeleženo 117 požara u Srbiji i da se taj broj smanjio, jer je pre samo četiri dana bilo registrovano oko 400 požara.

"Broj požara u Srbiji je dramatično pao nakon pada temperature i male kiše koja je bila prisutna", kazao je Marić.Marić je precizirao da je u proteklom periodu izgorelo oko 10.000 hektara šume u Srbiji, što je prva najgrublja procena na bazi svih intervencija koje su pripadnici Sektora za vanredne situacije imali u minulih nedelju dana."Velika je šteta usled šumskih požara u Srbiji ove godine", kaže Marić i dodaje da će nadležni organi da procene precizan iznos štete.

Marić je objasnio da šteta nije samo materijalna, koja je nastala uništenjem stabala već da je reč i o šteti zbog erozije zemljišta, koja nastaje nakon požara i stvaranja uslova za klizišta i slabiju propustljivost zemlje nakon poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track