Jerkov: Danas nema sednice, nastavak posle konsultacija

Jerkov: Danas nema sednice, nastavak posle konsultacija

Srbija -
Odbornici opozicije, predvođeni SNS i tvrdili da ih je u sali 40 što je dovoljno za održavanje sednice, ali se Jerkova nije javljala na pozive opoziicije

NOVI SAD - Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Aleksandra Jerkov izjavila je danas da će zakazati vanrednu sednicu gradskog parlamenta posle širokih konsultacija sa svim odborničkim grupama, i ponovila da je današnje zasedanje "odloženo do daljeg" zbog nedostatka kvoruma.

"Onaj predlagač koji ne može da obezbedi kvorum, ne može da obezbedi ni većinu, tako da nakon konsultacija, pre svega u vladajućoj koaliciji, a nakon toga i s ostalim strankama zastupljenim u Skupštini grada, ja ću zakazati nastavak sednice", precizirala je Jerkov u saopštenju. Dodala je da će odbornike o nastavku sednice obavestiti pisanim putem. Navela da je evidencione listiće danas popunilo svega devet od 78 odbornika novosadske skupštine.

Na osnovu zahteva 34 odbornika opozicije, Jerkov je za danas u 13.30 zakazala sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o smenjivanju celokupne gradske vlasti i gradonačelnika. Sednica je potom pomerena za 15.00 sati, a Jerkov je oko 15.45 izašla za skupštinsku govornicu i konstatovala da u sali nema ni jednog odbornika i da se sednica odlaže "do daljeg". Deset minuta potom u salu su ušli odbornici opozicije, predvođeni Srpskom naprednom strankom (SNS), i tvrdili da ih je u sali 40 što je dovoljno za održavanje sednice, pošto gradski parlament ima 78 odborničkih mesta. Oni su se prozivali po imenima kako bi novinarima dokazali da ih navodno ima 40 i telefonom pozivali Aleksandru Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da se vrati i nastavi zasedanje.

Jerkov je u saopštenju poručila da odsustvo odbornika iz sale govori o tome da je jasno da oni koji su dali ovakav predlog, nemaju potrebnu većinu i da ne mogu da obezbede uslove "čak ni za rad Skupštine, a kamoli za smenu gradske vlasti". Na pitanje zbog čega odbornici opozicije nisu ranije ušli u salu, već su stojali ispred skupštinske zgrade, predsednik novosadskog odbora SNS Miloš Vučević je rekao da u salu nisu ušli "iz principa", da bi time iskazali protest jer je Jerkov sednicu zakazala "45 minuta pre njenog održavanja". Ocenio je da je Jerkov prekršila Poslovnik o radu skupštine, jer nije na vreme obavestila odbornike o održavanju vanredne sednice. Jerkov je ranije kazala da, po Poslovniku ne postoji najkraći, već samo najduži rok za zakazivanje sednice.

Zahtev za održavanje vanredne sednice gradskog parlamenta juče su podnela 34 opoziciona odbornika da bi se raspravljalo o smenjivanju gradonačelnika Igora Pavličić i gradske vlasti. Zahtev su podneli odbornici SNS, Demokratske stranke Srbije, grupe "Novi Sad odmah" (bivši odbornici Dveri i bivši odbornik stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora") i grupe "Svi za Novi Sad" (Srpski pokret obnove i Romska demokratska stranka). Vučević je juče razgovarao i sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) koja je najavila da će odluku o pristupanju novoj odborničkoj većini 1. septembra doneti njeno Predsedništvo. Nakon lokalnih izbora 6. maja, vlast u Novom Sadu formirali su Demokratska stranka, LSV, SPO i SPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track