Požari i dalje prete, Tara najugroženija

Požari i dalje prete, Tara najugroženija

Srbija -
Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije naglasio je da nijedno domaćinstvo i život na Tari, uprkos velikom požaru, nisu ugroženi

BEOGRAD - Požari u Srbiji ne jenjavaju, a danas je najugroženija bila Tara, dok je u ostalim delovima zemlje stanje bolje, ali i dalje postoji opasnost od rasplamsavanja vatre, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacija Predrag Marić.

Marić je istakao da su vatrogasci na Tari, na kojoj je situacija najdramatičnija, najviše vremena proveli u gašenju kote poznatije kao "Stršljenova glava".

"Danas je bilo nešto bolje. Jedan deo požara vatrogasci su uspeli da preseku, ali ne sasvim do kraja. Danas su avioni gađali kotu "Stršljenova glava", koja je bila baš dramatična, jer na njoj linija odbrane nije bila izvedena do kraja", objasnio je Marić.

On je kazao da se za sutra očekuje dolazak tri vatrogasna aviona i helikoptera koji će imati mnogo više naleta što je "danas manjkalo".

"Oni ne mogu da lete pre 12 sati, a ruski helikopter "kamov" je radio u unutrašnjosti i nije bio na Tari. Sutra će biti više ljudi. Danas je stiglo oko 100 građana i oko 100 žandarma, a očekujemo još 80 vojnika da dođe ujutru i još vatrogasaca koliko uspemo da prikupimo iz Srbije", rekao je Marić i procenio da će na gašenju biti angažovano više od 700 ljudi.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije naglasio je da nijedno domaćinstvo i život na Tari, uprkos velikom požaru, nisu ugroženi.

"Kada je reč o požarima u drugim delovima Srbije, njihovo gašenje prilično dobro ide. Nema tu nekog dramatičnog razvoja situacije. Ima još panjeva koji nisu potpuno sagoreli zbog čega postoji opasnost i potreba da se dežura", rekao je marić.

On je kazao da ima i sutra da se radi na gašenju požara, istakavši da nigde nije ni tako veliko ni tako dramatično kao na Tari.

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da su zbog požara na Tari isključeni dalekovodi kojima su povezani značajni proizvodni kapaciteti Drinsko-limske hidroelektrane i smanjene su isporuke struje za nekoliko miliona megavat sati dnevno, saopstila je

Zbog tih vanrednih okolnosti, ugrožena je i obaveza održavanja biološkog minimuma nizvodno od Hidroelektrane "Bajina Bašta", navodi se u saopstenju EPS-a.

Đorđe Babić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je Tanjugu da se sa kosovske strane prema naselju Merdare u opštini Kuršumlija širi požar dužine preko deset kilometara.

Požar sa kosovske strane niko ne gasi pa se ekipe pripremaju da deluju, rekao je Babić. On naveo da je ruski avion koji je oko podneva sleteo na niški aerodorm već u funkciji.

U međuvremenu, požar kod Merdara, duž administrativne linije sa Kosovom, koji se već pet dana drži pod kontrolom, ponovo preti da se razgori na dva mesta, javio je večeras RTS.

Babić je kazao da je u požar u Vlasotincu lokalizovan, ali i dalje dejstvuju tri aviona poljoprivredne avijacije.

Požar u naselju Rudarska kosa u blizini Leskovca je lokalizovan, jer je dejstvovala poljoprivredna avijacija.

Takođe, lokalizovan je i požar na Babiškoj Gori, između opština Gadžin Han i Leskovac, kao i požari u Surdulici.

Ima požara i u okolini Vranja, prema predajniku "Sveti Ilija", gde su vatrogasci na terenu, zatim kod Bujanovca, rekao je Babić i naveo da u nekim područjima veze komunikacije otežano funkcionišu.

Požar koji je sinoć izbio u selima Banovići i Ćirkovići u opštini Leposavić na severu Kosova lokalizovan je u potpunosti danas oko 15 časova.

Zamenik načelnika za elementarne nepogode u opštini Leposavić Slobodan Barać izjavio je Tanjugu da je požar uništio tri manja pomoćna objekta u zaseoku Spasić i da su vatrogasci jedva uspeli da spasu od vatre dve kuće u tom mestu.

Barać je kazao da su u gašenju požara, koji je sinoć izbio u ovim selima podno Kopaonika i koji se proširio do teritorije opštine Raška, učestvovali vatrogasci iz Leposavića, pripadnici civilne zaštite iz ove opštine, radnici šumskog gazdinstva i građani.

Požar koji se proširio na područje Raške na teritoriji centralne Srbije, takođe, je brzom intervencijom vatrogasaca iz ovog grada danas ugašen.

U ovom požaru gorela je mlada borova šuma i četinari, a na teritoriji Leposavića u poslednjih dvadesetak dana skoro svakodnevno se pojavi po neki požar.

Požari koji su danas izbili u tri sela u okolini Prokuplja još nisu ugašeni, a do sada je izgorela jedna napuštena kuća, štala i dva pomoćna objekta, rekao je Tanjugu šef šumske uprave u Prokuplju Stojan Bjelić.

On je kazao da će vatrogasno-spasilačke jedinice, vojska i radnici "Srbijašuma" tokom cele noći ostati da se bore sa vatrenom stihijom.

"Ukoliko požari nastave da se šire biće opasnosti po lokalno seosko stanovništvo", kazao je Bjelić i istako da će vatrogasci, vojska i radnici "Srbijašuma" tokom noći nastojati da spreče širenje vatrene stihije.

Požari su izbili u selima Donji Statovac, Bregovina i Dragi Deo gde gori nekoliko hektara livada, niskog rastinja, hrastove i borove šume, a u gašenju požara učestvuje i ruski avion ""Iljušin"".

Prema rečima načelnika za vanredne situacije za područije Topličkog okruga Srđana Mitrovića, na teritoriji opštine Prokuplje danas je izbilo čak sedam požara, a sve raspoložive vatrogasno-spasilačke jedinice su na terenu.

Jedan muškarac izgoreo je danas u selu Rakova kod Čačka, kada je u njegovom voćnjaku izbio požar, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track