LEGENDA KAŽE DA SE ISPOD VODOPADA KUPAJU VILE: Ova poruka upozorenja DOČEKUJE NAMERNIKE na zapadu Srbije (FOTO)
Foto: T.Ilić

lepota prirode

LEGENDA KAŽE DA SE ISPOD VODOPADA KUPAJU VILE: Ova poruka upozorenja DOČEKUJE NAMERNIKE na zapadu Srbije (FOTO)

Srbija -

Nedaleko od lozničke gradske vreve postoji mesto gde se prema verovanju kupaju vile.

Ne zna se da li ih je neko baš video, ali tako kaže priča o vodopadu Skakavac koji se nalazi ušuškan u šumsko zelenilo na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica. Pravi dragulj ovoga kraja, za koji još ne znaju ni mnogi Lozničani, iako se nalazi na samo nekih sedam kilometara od grada.

Kad se kolima dođe u Budimliju, krivudavim asfaltnim putem stiže se do mesta gde prelazi u makadam. Tu je putokaz koji kaže da je vodopad u blizini, ali treba voziti još nekoliko minuta, a onda krenuti u laganu šetnju šumskom stazom. Potrebno je samo ići uzvodno duž rečice Budimlije koja krivuda kroz šumu i zbog tog vijuganja povremeno prelaziti sa jedne na drugu njenu stranu.

Loznica, Skakavac
foto: T.Ilić

To zahteva samo toliko spretnosti da se stane na stabilan kamen ili dva i suvih stopala preskoči potok koji žubori dok se okolo čuje pesma ptica. Za nekih petnaestak minuta lagane šetnje stigne se do mesta sa kojeg se čuje, a onda i vidi Skakavac.

Loznica, Skakavac
foto: T.Ilić

Sa nekih sedam metara visine, vodopad se spušta niz neravnu stenu, obraslu mahovinom, kao da poskakuje, levo-desno, poput skakavca, po čemu je i nazvan. Ko prvi put dođe prosto se iznenadi da takva lepota tu postoji, prava oaza mira, svežine i lepote. Bezbroj nemirnih kapljica lete po vazduhu na vodopadu koji je prema nekim podacima četrnaesti najviši u Srbiji, ali sigurno jedan od najlepših i deluje poput bensedina na posetioce pristigle iz ritma svakodnevne žurbe i trke.

Loznica, Skakavac
foto: T.Ilić

Za ovaj vodopad, osim priče o vilama koje se u njegovom podnožju kupaju u hladnoj vodi, skrivene od radoznalih pogleda, postoji još jedna, nešto romantičnija, koja se odavno prenosi među meštanima okolnih sela. Na tom mestu su se nekada sastajali zaljubljeni parovi, a verovanje je da je Skakavac takvima kasnije davao večnu ljubav, blagorodan i srećan zajednički život.

Loznica, Skakavac
foto: T.Ilić

Ovo mesto i danas posećuju parovi, posebno romantični, ali i porodice sa decom koje dođu u Budimliju na odmor. Da li je legenda o ljubavi pomogla ili nije znaju koji su ovde došli kao "dva tela, a jedna duša", ali je sigurno da se svaki posetilac osvežio i oči "nahranio" lepotom i mirom. Tokom prazničnih dana neki su iskoristili vreme da do Skakavca dođu prvi put, a neki da ga posete drugi, ili treći jer ko jednom vidi ovaj vodopad odmah poželi da mu se bar još jednom nekada vrati.

Loznica, Skakavac
foto: T.Ilić

Skakavac nije dalek, ali se za dolazak do njega ipak mora uložiti mali trud, dobra volja i malo avanturističkog duha. Nagrada je osećaj koji izaziva to po malo skrovito, ali sigurno jedinstveno mesto, odlično za punjenje baterija zaljubljenih, kao svojevrsna talija, ali i onih koji to nisu, a vole da vide nešto jednostavno i lepo. Još ako donese sreću u ljubavi, puna kapa, a ukoliko se nekome posreći da vidi i vile eto doživljaja kakvog niko imao nije.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track