VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU: Na ovom mestu pre 651 godine počela je istorija koja još traje (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Tradicionalna manifestacija u Kruševcu

VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU: Na ovom mestu pre 651 godine počela je istorija koja još traje (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Vidovdanskske svečanosti u Kruševcu nastavljene su „Viteškim megdanom u Lazarevom gradu“ u organizaciji Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

Tradicionalni program koncipiran je kao kulturno – istorijsko podsećanje i prikaz vremena iz doba Kneza Lazara, sa posebnim akcentom na lokaciju srednjovekovnog utvrđenja. Oživljava se život na dvoru kneza Lazara, organizuju viteška nadmetanja, tradicionalne igre i pesme, stari zanati i srednjovekovne trpeze.

Svi sadržaji bili su fokusirani na viteške borbe, a prikazali su ih udruženja „ Svebor“, „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva, „Starosrbsko borenje“ iz Beograda, kao i viteško udruženje „Sveti ratnik“ iz Kruševca.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Suzane Milosavljević „Viteški megdan“ se po 6. put održava u toku Vidovdanskih svečanosti i to je jedan od načina očuvanja od zaborava istorije, tradicije i srpskog nasleđa. U viteškim borbama najviše je uživala najmlađa generacija .

Manifestaciju je zvanično otvorio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

- Posebno mi je zadovoljstvo i čast što mogu da se obratim u ime Grada i u svoje lično ime i otvorim manifestaciju „Viteški megdan“ koja na autentičan način oslikava život stare srpske prestonice. Na ovom mestu pre 651 godine počela je istorija koja još traje i ide putanjom ka modernom, uređenom i lepom gradu, koji danas rame uz rame stoji sa mnogim evropskim gradovima, izjavio je Jovanović.

1 / 4 Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Drugi deo programa bio je u znaku koncerta Lene Kovačević. Džez pevačica i kompozitor, školovana na Konzervatorijumu u Amsterdamu, svojim izvođenjem i žanrom spojila je pop i džez muziku, a muzičku biografiju upotpunjuje i delatnošću tekstopisca. Repertoar, uz pratnju stalnog muzičkog sastava, obojila je i tradicionalnim pesmama Balkana.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track