VUČEVIĆ OBIŠAO NAJSTARIJI BUNAR U NOVOM SADU: Završeni radovi na sanaciji, povećan kapacitet sirove i prerađene vode
Foto: Grad Novi Sad

VUČEVIĆ OBIŠAO NAJSTARIJI BUNAR U NOVOM SADU: Završeni radovi na sanaciji, povećan kapacitet sirove i prerađene vode

Srbija -

Završeni su radovi na sanaciji bunara Reni 1 - izvorište vode “Štrand”, čime je postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode a samim tim i stabilnije vodosnabdevanje Novog Sada u budućnosti.

U pitanju je najstariji bunar u Novom Sadu, izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka a van upotrebe je od 2008. godine, zbog bakterioloških problema.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Za te radove izdvojeno je 85 miliona dinara i sve je urađeno najsavremenijom nemačkom tehnologijom od prohromskih drenova. Zahvalјujući toj intervenciji, ukupno je povećan kapacitet za 80 litara u sekundi, koji može doseći kapacitet i do 100 l/s.

U ovoj fazi radova urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi radova uslediti nabavka neophodne opreme, a bunar će biti prekriven neprobojnim staklom kako bi građani mogli da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je bunar Reni 1 i najavio da će u septembru početi rekonstrukcija bunara 4 na Ratnom ostrvu, kao i bunara 9. Takođe, apelovao je da građani, uoči predstojećeg toplotnog talasa, racionalno koriste vodu za piće i njome ne pune bazene i zalivaju bašte. Tokom sledeće godine, Vučević očekuje da će biti rekonstruisan i bunar 2 na izvorištu Štrand, istakavši da očekuje uskoro i izgradnju fabrike vode u Petrovaradinu.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

-Ta fabrika biće podrška fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju - istakao je gradonačelnik i poručio da će u okviru projekta “Čista Srbija“ biti urađena rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i 2, izgradnju magistralnog voda prema Futogu i radove u Begeču sledeće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja