Pobednički pehar kasačke trke „Dužijanca” gradonačelnik Bakić uručio Branislavu Jokiću
Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Pobednički pehar kasačke trke „Dužijanca” gradonačelnik Bakić uručio Branislavu Jokiću

Srbija -

Na Gradskom hipodromu, u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka", u okviru dvodnevnog programa održane su kasačke trke „Dužijanca“. Pobednik ove prestižne trke je grlo Nikole Jokića Ejmi Del Duomo, na čijim sulkama je bio Vladimir Pribić. Veliki pehar u trajno vlasništvo Branislavu Jokiću, ocu Nikole Jokića, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Bakić je podsetio da je prošlo više od pola veka kako se “Dužijanca” obeležava kao gradska svečanost i da je davne 1968. godine svečana povorka krenula upravo sa subotičkog hipodroma. “Žito je uvek bilo naše najveće blago, a posebno u današnjoj globalnoj krizi, dok je konj bio jedan od najplemenitijih saradnika čoveka u teškim poslovima na njivama i najdragoceniji na svakom imanju. Mašine i savremena tehnologija zamenili su konje u obradi njiva ali su konji ostali nezamenljivi u proslavi Dužijance”, rekao je Stevan Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

On je napomenuo da je “Dužijanca” tri dana imala svoju promociju u Novom Sadu u sklopu programa Evropska prestonica kulture. “Danas je bila završna svečanost na centralnom, Trgu Republike u Novom Sadu i bilo je fenomenalno, a ja sam bio sa mojim Subotičanima i mogu samo da im čestitam”, rekao je Bakić.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić pozdravio je sve prisutne na današnjoj manifestaciji koja je okupila brojne ljubitelje konjičkog sporta.

Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

“Pozdravio bih sve cenjene goste, naročito sportsku porodicu Jokić iz Sombora, poželeo bih uspeh učesnicima trke i da se ostvari san svih konjara, jahača, trenera i vlasnika da ispleteni venac, jedna od tradicionalnih nagrada Dužijance završi vašem konju oko vrata”, istakao je Bakić.

U ime organizatora trke „Dužijanca“ prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu Miodrag Zagorac. On se zahvalio svima koji su uveličali ovu manifestaciju i pomogli na bilo koji način, a učesnicima poželeo što bolje rezultate i nove rekorde.

1 / 17 Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Direktor Dužijance Marinko Piuković podsetio je da je Dužijanca manifestacija u znaku završetka žetvenih radova, a jedan od najznačajnijih sadržaja je trka „Dužijanca“.

„Ponosni smo na grad Suboticu i na Konjički klub Bačka što se ova trka i ovoj sport neguju kroz ovu manifestaciju i poželeo bih svim učesnicima u trci što bolje rezultate“, rekao je Piuković.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja