Najnovije vesti

GREJNA SEZONA: Kritično u Zaječaru, Majdanpeku, Priboju i Pazaru

Duguju 18 milijardi

GREJNA SEZONA: Kritično u Zaječaru, Majdanpeku, Priboju i Pazaru

Srbija
Toplane traže odlaganje vraćanja 42.400 tona pozajmljenog mazuta i novu pozajmicu

ŠABAC - Poslovno udruženje toplana Srbije zatražilo je od Direkcije za robne rezerve odlaganje vraćanja 42.400 tona pozajmljenog mazuta i istovremeno novu pozajmicu za narednu grejnu sezonu. Prema rečima predsednika Upravnog odbora tog udruženja Dejana Stojanovića, odlaganje duga za godinu dana i nova pozajmica jedino je rešenje za uspešan start grejne sezone. "Srpske toplane duguju dobavljačima energenata oko 18 milijardi dinara, od toga za mazut je tri milijarde i 15 milijardi za gas", rekao je Stojanović nakon sastanka članica Udruženja.

On je istakao da je jedini način da grejna sezona uspešno staruje "da nam Robne rezerve omoguće vraćanje pozajmljenog mazuta tako što bi ga vratili u mesečnim ratama i da nam pozajme nove količine".

Prema njegovim rečima, dugovanja građana i institucija prema toplanama su "u sličnom iznosu" kao dug toplana ka uvoznicima energenata. Stojanović je rekao da je najveći problem naplate isporučene energije budžetskim institucijama, vojsci, policiji, zdravstvu i lokalnim samoupravama, a da ne postoji mogućnost kompenzacija.

U tom udruženju je 57 najvećih srpskih toplana, a kako navode, pred početak sezone najkritičnije je u Zaječaru, Majdanpeku, Priboju i Novom Pazaru.

U udruženju kao rešenje problema naplate navode mogućnost merenja isporučene energiji, kao što se radi u Subotici, Bečeju i Šapcu, umesto po kvadratnom metru prostora.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...