SLUŽBA HEMODIJALIZE U VRANJU JEDINA U OKRUGU ZBRINJAVA BUBREŽNE BOLESNIKE: Osam lekara mesečno zbrine 1.700 pacijenata
Foto: Kurir/T.S.

ČETIRI DECENIJE DIJALIZE

SLUŽBA HEMODIJALIZE U VRANJU JEDINA U OKRUGU ZBRINJAVA BUBREŽNE BOLESNIKE: Osam lekara mesečno zbrine 1.700 pacijenata

Srbija -

Prigodnim programom i brojnim predavanjima u svečanoj sali Doma zdravlja u Vranju obeleženo je 40 godina dijalize u Vranju. Održana je kontinuirana medicinska edukacija na teme koje su vezane za bolesti i terapijski tretman oboljenja bubrega, kao i izazove koje je donela pandemija korone u ovoj oblasti.

Ovo je jedini Centar za hemodijalizu u Pčinjskom okrugu u kome trenutno radi osam lekara, izjavio je načelnik dr Slavča Stamenov.

“Služba nefrologije i hemodijalize je jedina ovakva služba u okrugu koja zbrinjava bubrežne bolesnike, a mi smo se danas odlučili da damo akcenat tome kako su se bubrežni bolesnici u vreme pandemije lečili i zbrinjavali. Bilo je problema u startu, jer nismo znali kako će to ići, ali mislim da se cela Služba organizaciono trudila da tim izazovima odolimo koliko smo mogli“, rekao je dr Slavča Stamenov, načelnik Dnevne bolnice za hemodijalizu sa nefrologijom.

Dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra Vranje naglasio je da je ovo regionalni centar što se tiče nefrologije, hemodijalize.

''Veliki je ovo jubilej, 40 godina, u eri kada radimo prvi put ogromnu rekonstrukciju Zdravstvenog centra Vranje i ova će bolnica biti respekt. Ovo je regionalni centar što se tiče nefrologije, hemodijalize. Prostorni kapaciteti su nam pri kraju, ali trudimo se da u ovim novim uslovima obezbedimo još kreveta, što ćemo i učiniti u narednom periodu”, ističe dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra Vranje.

Vranje, dijaliza
foto: Kurir/T.S.

Rad je organizovan sa osam lekara u tri smene. Služba za hemodijalizu sa nefrologijom počela je sa radom 1982. godine. Rad je organizovan sa osam lekara u tri smene. Dnevna bolnica za hemodijalizu sa nefrologijom zbrinjava pacijente sa područja Pčinjskog okruga. Prosečno u toku meseca ima između 1.600 i 1.700 dijaliznih seansi.

O počecima vranjske dijalize i lečenju pacijenata govorio je dr Zoran Zdravković. Obeležavanju ovog velikog jubileja prisustvovali su i lekari Kliničkog centra u Nišu.

''Bilo je veoma teško, sve nepoznato, ali zahvaljujući Institutu i ljudima u Nišu mi smo sve to prevazišli i započeli našu dijalizu u prostorijama Dečjeg odeljenja sa četiri aparata i osam pacijenata”, podsetio je nekadašnji načelnik Dijalize, dr Zoran Zdravković.

Kurir.rs/T.S.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja