04:40

ŽENE PILOTI U SRBIJI: Bolje upravljamo letilicama od muškaraca! ISPRIČALE NEVEROVATNU PRIČU IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Puls Srbije

ŽENE PILOTI U SRBIJI: Bolje upravljamo letilicama od muškaraca! ISPRIČALE NEVEROVATNU PRIČU IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Srbija -

Nedavno je objavljena vest da 16 žena pilota ulazi u rat na ruskoj strani. Izgledaju kao foto modeli, a zovu ih Putinovi anđeli smrti. Zadatak im je upravljane strateškim nuklearnim oružjem.

I Srbija, međutim, može da se pohvali ženskim pilotima, a one su bile gošće u emisiji Puls Srbije. O ženama kao upravljačima letilica govorile su Olivera Knežević iz Udruženja žena letača Srbije, Ana Stojanović, učenica na obuci i Tamara Pavlović, učenica na obuci.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Žene nekada nisu mogle da se zaposle u avio kompaniji. Sada se zakonom o rodnoj ravnopravnosti to promenilo. Žene piloti nisu od juče. Imate priču da su u drugom svetskom ratu Nemci, žene pilote koje su ratovale na ruskoj strani zvali "Noćne veštice", jer su im tokom noći zadavale ozbiljne muke na borbenim položajima. Želimo da pokažemo da žene mogu podjednakao dobro da upravljaju svim letilicama - rekla je Olivera Knežević.

I bolje! - dobacila je uz osmeh Ana Stojanović i dodala da se kada je prvi sela u avion, zapitala zašto je uopšte išla u školu:

- To je prvo bio moj hobi, zatim moja velika ljubav. To je neverovatan osećaj slobode, samo kad čujete zvuk motora.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Isti utisak podelila je i Tamara Pavlović:

- Moj prvi let je bio 2008 godine na Kopaoniku sa paraglajederom i tada sam se zaljubila. Kada ste visoko vidite mnogo više, to je kao bajka, tu su oblaci, čujete vetar.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Na pitanje da li im boravak na visinama izazava strah odgovorile su: Apsolutno ne!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track