ŠAHOVSKI TURNIR U KIĆINU ČAST: Počinje memorijal u etno-selu Sunčana reka u Gornjoj Koviljači, za turnir prijavljeno 80 šahista
Foto: Kurir/T.I.

Nagradni fond je 350.000 dinara

ŠAHOVSKI TURNIR U KIĆINU ČAST: Počinje memorijal u etno-selu Sunčana reka u Gornjoj Koviljači, za turnir prijavljeno 80 šahista

Srbija -

Sedmi memorijalni šahovski turnir ‘‘Božidar Kićović – Kića“ počinje u sredu (9. novembra) i trajaće do nedelje u etno-selu "Sunčana reka" u Gornjoj Koviljači. Organizatori su grad Loznica, ŠK Loznica i "Sunčana reka" čiji vlasnik Zoran Mirković kaže da je do sada za turnir prijavljeno oko osamdesetak šahista i šahistkinja iz Srbije, ali i inostranstva.

Igraće se sedam kola po Švajcarskom sistemu, po tempu sat i po po igraču, plus 30 sekundi na svaki potez. Nagradni fond je 350.000 dinara, a osim novčanih, organizator je obezbedio i veći broj robnih nagrada.

Božidar Kićović Kića bio je sportski novinar i šahista. Godinama je igrao za loznički šah-klub, bio je majstorski kandidat, seniorski prvak Srbije 1955, a u karijeri je pobedio šest državnih prvaka Jugoslavije. Više decenija radio je kao dopisnik lista Sport, a više od 30 godina proveo je u lozničkom Radio Podrinju gde je uradio više od 600 radio prenosa, stvorio svojevremeno kultnu emisiju "Sport, muzika, sport", koju je vodio 430 puta.

šah, Božidar Kićović Kića
foto: Kurir/T.I.

Pratio je mnoge sportove, ali je najviše voleo fudbal i šah. Dobitnik je Zlatnog pera Udruženja sportskih novinara Srbije kao i Nagrade za životno delo, koje mu je 1982. godine dodelilo Udruženje novinara Srbije. Od pre nekoliko godina jedna loznička ulica nosi njegovo ime. Preminuo je 2015. u 82. godini, a sa željom da sačuva sećanje na svog velikog prijatelja i šahistu Mirković je pokrenuo organizovanje ovog šahovskog turnira na obali Drine.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja