KAPITALNE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Skupština grada Kruševca usvojila rekordan Budžet za 2023. godinu
Foto: Kurir/Ž.M.

odluka

KAPITALNE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Skupština grada Kruševca usvojila rekordan Budžet za 2023. godinu

Srbija -

Najbitnija odluka donešena na 18. sednici Skupštine Grada Kruševca je o Budžetu za 2023. godinu.

Budžet grada Kruševca za 2023. godinu je planiran na realnim osnovama. Ukupna finansijska vrednost planiranog budžeta je 5.981.106. dinara. Za investicije i održavanje odvojiće se više od 2,4 milijarde dinara, što je za 41,5% ukupne vrednosti Budžeta.

- Radi se o do sada rekordnom budžetu Grada Kruševca, a samo je plan za investicije i održavanje jednak ukupnoj vrednosti budžeta iz 2012. godine. Ostala sredstva budžeta planirana su za urbanizam, komunalne delatnosti, lokalni ekonomski razvoj, turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštitu životne sredine, saobraćajnu infrastrukturu, predškolsko vaspitanje, osnovno i srednje obrazovanje, socijalnu, dečju i zdravstvenu zaštitu, kulturu, informisanje, sport i omladinu, kao i za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije - kaže Predrag Vukićević, predsednik Skupštine grada Kruševca.

U celokupnoj programskoj klasifikaciji planirana su rekordna finansijska sredstva do sada.

- Najznačajniji projekat grada u narednoj godini, pored kapitalnih projekata koje grad realizuje sa Vladom Srbije, je završetak saobraćajne i komunalne infrastrukture u naselju Stari aerodrom. Time se stiču uslovi za dolazak novih domaćih i stranih investicija u grad Kruševac i dodatni razvoj Rasinskog okruga - kaže Vukićević.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M

Prema njegovim rečima, Grad Kruševac u saradnji sa Vladom Srbije nastavlja realizaciju kapitalnih projekata. Najznačajnije je izgradnja Moravskog koridora, koji podrazumeva i kompletnu izgradnju nasipa i zaštitu sliva Zapadne Morave.

Uporedo Skupština Grada će užurbano donositi odluke i planske dokumente za izgradnju Istočne zaobilaznice i njeno spajanje sa Moravskim koridorom. Kao njen sastavni deo planira se izgradnja Industrijske zone Sever na površini od 400 hektara. Prvi objekat u toj zoni iduće godine biće Regionalni industrijsko-tehnološki park. On će biti središte razvoja porodičnog, omladinskog i ženskog preduzetništva, kao i centar za dovođenje investicija. Građevinski projekat je završen. Sadrži novi sajamski prostor koji Grad Kruševac do sada nije imao.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M

- Nastavlja se druga faza izgradnje Aerodroma Rosulje u saradnji sa nadležnim ministarstvima i preduzećem Aerodromi Srbije, a to je produžetak i proširenje aerodromske piste i izgradnja terminala za civilni saobraćaj.

Skupština grada je, na više sednica pa i na poslednjoj, donosila odluke koje se tiču poslovnog ambijenta za izgradnju nove fabrike iz oblasti tekstilne industrije. Na taj način obezbeđujemo 500 novih radnih mesta za građane Kruševca i okoline. Skupština grada je 2020. održala pet sednica, 2021. šest, a ove godine sedam sednica. Materijal za skupštinske sednice dostavlja se u elektronskoj formi, a odbornici imaju novi tehnološki program za rad sednice, nove kamere, novi softver i laptopove za sve odbornike i članove Gradskog veća, ističe čelnik gradskog parlamenta.

Detaljnije informacije o Budžetu za građane obezbeđene su na sajtu Grada Kruševca.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track