MIROVIĆ: Narodno pozorište u Subotici u funkciji do kraja ove godine
Foto: Pokrajinska vlada

MIROVIĆ: Narodno pozorište u Subotici u funkciji do kraja ove godine

Srbija -

„Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, finansiraće završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici, sa dodatnih 674 miliona dinara. Pod svodovima Narodnog pozorišta u ovoj godini imaćemo prve nastupe subotičkih umetnika i umetnika iz zemlje i sveta“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas u Subotici, nakon potpisivanja ugovora za izvođenje VIII/2 faze radova.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 1,15 milijardi dinara sa PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 400 miliona, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

„Subotica će dobiti objekat koji će biti hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, verujem, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada. Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju da obezbedimo sredstva da radovi počnu“, izjavio je Mirović.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

Predsednik je najavio da će Subotica ove godine dobiti novi akvapark i spa centar, što je još jedna zajednička investicija Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice.

„Suboticu očekuje i rekonstrukcija odnosno rehabilitacija velikog broja ulica. I taj posao ćemo zajednički finansirati sa Gradom“, istakao je Mirović.

Prema rečima gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, sa ovom fazom biće okončani svi završni građevinsko-zanatski radovi u svim blokovima zgrade osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna celina i radiće se u narednoj fazi. Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehnike i administracije.

„Dugujemo zahvalnost predsedniku Republike, Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na velikoj pomoći ne samo kada je reč o finansiranju radova na Narodnom pozorištu, već i za podršku koju nam pružaju u realizaciji projekata u svim oblastima – saobraćajnoj infrastrukturi, ekologiji, sportu“, izjavio je gradonačelnik Bakić.

Ugovor su potpisali načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i direktor „SMB gradnje“ Predrag Petričević.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track