ONI SU NAJTRAŽENIJI MAJSTORI PREKO ZIME: Bukirani su sve do aprila, imaju pune ruke posla, a od njihovog rada mnogo toga zavisi
Foto: Rina

Orezivači iz Brusa

ONI SU NAJTRAŽENIJI MAJSTORI PREKO ZIME: Bukirani su sve do aprila, imaju pune ruke posla, a od njihovog rada mnogo toga zavisi

Srbija -

Iako su sneg i led prekril voćnjake u planinskim selima, posla u voćnjacma ipak ima na pretek. Na vrhove Kablara stigla je specijalna četa orezivača iz Brusa koja tokom zimskih meseci odradi veoma važn orezivanje voćki od čega zavisi berba tokom letnjih meseci.

- Sezona orezivanja krenula je još pre Svetog NIkole, od tada ne prekidamo posao, osim za praznike kada smo išli kući da provedemo vreme sa porodicom. U zavisnosti od voća, zavisi i naš učinak. Koje je voće u pitanju i tehnika orezivanja, nije svako stablo isto. Treba uočiti sve nepravilne i nerodne grane i odseći da ne bi ugrozile one koje su rodne. - priča za RINU, Dragoje Pavlović.

orezivači, rezanje voća, Orezivanje voćke, provefisonalni rezaci
foto: Rina

Nakon orezivanja u visinskim zonama, na preko 1000 metara nadmorske visine, silaze u Miokovce čuvene po žutom zlatu. Njihov dnevnik rezervisan je do kraja aprila.

- Ljudi krenu u jesen da zakazuju, i navala je velika. Naša ekipa broji pet članova, i satnica se kreće oko pet evra po čoveku, koji za dan mogu da pređu površinu preko jednog hektara, što nije malo. Nakon orezivanja šljiva selimo se na ove krupnije plodove, od jabuka, kajsija, krušaka i ostalo, dodao je on.

1 / 4 Foto: Rina

Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje.

Kurir.rs/Rina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track