NEKO DOBRO I OD KIŠA: Manje požara na otvorenom kod Užica
Foto: Kurir/Z.G.

NEKO DOBRO I OD KIŠA: Manje požara na otvorenom kod Užica

Srbija -

Neretko se u selima, ali i na rubovima grada Užica, može videti dim i vatra koji nastaju usled paljenja strnjike i korova.

Ta paljenja su posebno intezivna u prolećnim i u letnjim mesecima, a često su i uzroci velikih požara, koji zahvataju velike površine livada i šuma. Ponekad se završe i sa smrtnim ishodom.

Prema rečima Saše Cicvarića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Užice, samo zahvaljujući kišnom vremenu u junu, julu i avgustu je bilo manje požara na otvorenom.

Saša Cicvarić, Požar, Užice
foto: Kurir/Z.G.

- Prošle godine smo imali 116, a ove godine 92 požara na otvorenom prostoru. Taj manji broj požara je zbog obilnih kišnih padavina u ranom prolećnom periodu, pa čak i u letnjem periodu smo imali dosta kiša. Bilo je paljenja korova, strnjika, otpadnog materijala, ali upravo zbog te kiše i vlažne zemlje, bilo je požara manjeg inteziteta i nisu mogli da se šire – kaže Cicvarić.

Požar, Užice
foto: Kurir/Z.G.

Zbog dosadašnjeg iskustva pripadnici Sektora za vanredne situacije rade preventivne obilaske terena kada su kritični periodi, a i po zakonu, članu 50, zabranjeno je sapljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru.

- Predviđene su prekršajne kazne koje su za fizička lica novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna 50.000 do 300.000 dinara. Ove godine smo imali četiri takve kazne, a 27 prekršajnih prijava je podneto prošle godine. Izazivanje opšte opasnosti podleže krivičnoj odgovornosti i gonjenju, ali nismo imali takvih slučajeva ove godine – rekao je Cicvarić.

Požar, Užice
foto: Kurir/Z.G.

Poslednji veći požar na otvorenom je bio 4. avgusta prošle godine u seli Gvozdac kod Bajine Bašte.

- Tada je čovek paleći biljni otpad izazvao požar u kome je izgoreo voćnjak, livade i četinarske šume na površini od 2,5 ha. Najviše požara izbija u selima gde ima malo naroda, gde su zapuštena domaćinstva, gde žive stari ljudi. Njima je da spale korov najlakši način da ga se oslobode, a pri tom ni sami nisu svesni kolika im opasnost preti i po njihov život. Ranijih godina je bilo smrtnih slučajeva, kada vatra i dim opkole čoveka – upozorava naš sagovornik

Požar, Užice
foto: Kurir/Z.G.

Iako nije bilo puno požara u odnosu na prošlu godinu, užički Vatrogasno- spasilački bataljon je imao pune ruke posla.

- Ove godine bilo je 197 intervencija, a prošle godine 199. Letnji period koji se obično vezuje za požare, ove godine je propratio olujni vetar, pojava grada, obilne kiše i poplave, naročito kod voda drugog reda. Pomagali smo stanovništvu u tim situacijama spašavanja, dostave hrane i slično – kazao je načelnik Sektora za vanredne situacije Užice.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track