"AKO NEMAŠ - UZMI, AKO IMAŠ - OSTAVI" Mala besplatna biblioteka u Užicu, evo kako funkcioniše (FOTO)
Foto: Kurir/Z.G.

"AKO NEMAŠ - UZMI, AKO IMAŠ - OSTAVI" Mala besplatna biblioteka u Užicu, evo kako funkcioniše (FOTO)

Srbija -

U Malom parku preko puta zgrade Skupštine grada Užica postavljena je "Mala besplatna biblioteka", koja funkcioniše po sistemu: "Ako nemaš – uzmi, ako imaš – ostavi".

Postavljanje ove neobične biblioteke je deo projekta “Čitanje na otvorenom”, koje realizuju Narodna biblioteka Užice i Udruženje građana „Kolektiv“.

- Ovaj projekat se bavi problemom prezasićenosti informacijama i preteranog korišćenja novih tehnologija usled čega deca i odrasli nedovoljno vremena provode na otvorenom, dok je briga za mentalno i fizičko zdravlje smanjena. Primarni cilj je da se sugrađani inspirišu na zdraviji stil života, boravak na otvorenom, zdravu ishranu i čitanje, čije su dobrobiti višestruke. Takođe je važno da kod sugrađana razvija osećaj solidarnosti i društvene odgovornosti prema zajedničkoj imovini – navode u užičkoj Narodnoj biblioteci.

1 / 5 Foto: Kurir/Z.G.

U Maloj bepslatnoj biblioteci mogu se razmennjivati štampane knjige i namenjena je Užičanima i posetiocima grada.

Predviđeno je da se u Malom parku 5.septembra realizuje predavanja o zdravim stilovima života, o čemu će govoriti profesori fizičkog vaspitanja i sporta. Biće reči i o čitanju kao aktivnosti koja poboljšava memoriju, smanjuje nivo stresa, ublažava simptome depresije i razvija analitičko mišljenje a o tome će govoriti bibliotekari NBU. Takođe, biće organizovano doniranje knjiga za Malu besplatnu biblioteku, o čijem fondu će brinuti bibliotekari Narodne biblioteke Užice.

(Kurir.rs/Z.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track