PREDSTAVLJEN HOLOGRAM CARA LAZARA: U Narodnom muzeju u Kruševcu održana velika svečanost
Foto: Privatna Arhiva

novo u kruševcu

PREDSTAVLJEN HOLOGRAM CARA LAZARA: U Narodnom muzeju u Kruševcu održana velika svečanost

Srbija -

U Narodnom muzeju u Kruševcu predstavljen je prvi i značajan korak ka modernizaciji usluge ove kulturne ustanove: digitalizacija i hologram Cara Lazara.

-Digitalizacija prati stalne postavke Muzeja i nudi bliži pogled na određene artefakte i njihove elemente, koji se ne mogu drugačije videti, kao i da ono što se čuje od kustosa može se videti u digitalnom formatu ili „skinuti za kasnije“, kako bi bilo uvek dostupno, izjavila je Tatjana Delić, profesorka informatike u OŠ „Jovan Popović“ i u Gimnaziji, idej ni tvorac i autorka projekta.

Car Lazar, Kruševac, Hologram Cara Lazara
foto: Privatna Arhiva

-Početkom ove godine rodila se ideja da razvijemo aplikaciju i hologram. Mi smo prvi muzej u Srbiji koji ima hologram u okviru svoje stalne postavke. Pošto je Kruševac prestoni grad Cara Lazara, opredelili smo se da prvi hologram bude u čast njegovog osnivača. Planiramo realizaciju i drugih kvalitetnih projekata – virtuelnu turu kroz Vidovdanski hram, 3D Crkve Lazarice, a biće obuhvaćeni i Kuća Simića i Slobodište i tako će biti kompletirana turistička ponuda Kruševca na jednom mestu, kazao je direktor Nikola Pantelić.

1 / 7 Foto: Privatna Arhiva

Ministarstvo kulture Srbije je za projekat „Muzej budućnosti“ opredelilo milion, Grad Kruševac 100.000 dinara.

Hologram Cara Lazara će biti stalna postavka u Narodnom muzeju Kruševac.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track