HUMANITARNA LIKOVNA KOLONIJA U LIPOVCU "Bojevo bratstvo“ podržava ratne veterane
Foto: Kurir/Ž.M.

HUMANITARNA LIKOVNA KOLONIJA U LIPOVCU "Bojevo bratstvo“ podržava ratne veterane

Srbija -

U etno seoskom turističkom domaćinstvu „Mali raj sa kulom na 17 vetrova“ u Lipovcu održana je humanitarna likovna kolonija pod nazivom „Uslavu i čast oslobodiocima otadžbine 2023.“.

Učestvovali su umetnici iz Кruševca, slike će biti prodate na aukciji, a sredstva upotrebljena u humanitarne svrhe - socijalno ugroženim borcima od 1990 – 1999. godine.

Jovanka Lalić iz Кruševca je po drugi put na ovoj manifestaciji, koju organizuje Udruženje ratnih veterana „Bojevo bratstvo“. Njena slika predstavlja Gazimestan i kosovski božur asocirajući na srpska stradanja u Кosovskom boju i u narednim vekovima.

Kruševac, Likovna Kolonija
foto: Kurir/Ž.M.

Tijana Todosijević je akademski slikar iz Кruševca bez radnog odnosa i sa angažmanom u kulturi i umetnosti. Uradila je sliku „Tić koji se sprema da poleti“, u ulju na platnu. Imala je samostalne izložbe i učešće na kolektivnim izložbama, ali joj je ova likovna kolonija jedna od najdražih. Snežana Jakovljević iz Čitluka se predstavila slikom „Milića od Mačve“.

-Siniša Jevtić, vlasnik ovog imanja, prošle godine je poželeo jednu ovakvu sliku i evo ja sam mu sada ispunila želju. Inače, ovaj je veliki srpski umetnik oslikan je na temelju i fasadi ovog prekrasnog zdanja i predstavlja zaštitni znak objekta. Treba istaći da je Milić od Mačve dao zaveštanje srpskim slikarima da prave umetničke kule, kao Holandija vetrenjače i da Srbija bude po njima prepoznatljiva, kaže ona.

Đorđe Joković Miročki, rodom iz Petrovog Sela kod Кladova, a nastanjen u Кruševcu više od šest decenija je istaknuti kulturni poslenik i učesnik brojnih likovnih kolonija i drugih manifestacija, najstariji i veoma omiljen u svakoj sredini.

Likovnu koloniju je podržao Grad Кruševac u okviru programa finansiranja projekata iz oblasti kultur. Na svečanosti su podeljena priznanja istaknutim ratnim veteranima, a prisustvovali su i borci iz cele Srbije i drugi kulturni radnici.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track