VIŠE NEĆE BITI VELIKI ZAGAĐIVAČ U lozničkoj OŠ "Jovan Cvijić" sa uglja prelaze na grejanje na gas
Foto: Kurir/T.Ilić

VIŠE NEĆE BITI VELIKI ZAGAĐIVAČ U lozničkoj OŠ "Jovan Cvijić" sa uglja prelaze na grejanje na gas

Srbija -

Osnovna škola ‘’Jovan Cvijić’’, gradska i jedna od većih lozničkih škola, uskoro više neće biti jedan od najvećih zagađivača vazduha u gradu jer će sa grejanja na čvrsto gorivo preći na korišćenje gasa.

Prema rečima direktora škole Milenka Đurovića izgradnja kotlarnice na gas velika je investicija lokalne samoprave, vredna više od 18 miliona dinara, koja će rešiti veliki problem.

- Naša škola je do sada za grejanje koristila čvrsta goriva, a grejemo više od dve hiljade kvadrata i bila najveći zagađivač vazduha u MZ Crnogora u kojoj se nalazimo. Grejemo se na ugalj, a očekujemo da od decembra pređemo na gas. Zadržali smo stare kotlove pa ako nestane gasa možemo preći na čvrsto gorivo. Grad nam ovom investicijom pomaže da postanemo ekološki zdrava škola jer će emisija gasova biti nula – objašnjava direktor i ističe da to nije jedina podrška gradske uprave ovoj školi koja ima 702 učenika i 77 zaposlenih kao i izdvojeno odeljenje u selu Voćnjak gde su 28 đaka.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Đurović kaže da je škola uz pomoć Grada dobila novu, kvalitetniju i ekonomičniju rasvetu, jer su stare živine zamenjene novim led sijalicama štedljivijim nekoliko puta, čime je osim boljeg svetla ostvareno i smanjenje potrošnje struje. Škola ima park od oko 1,5 hektar i uz pomoć gradskog pejzažnog arhitekte radimo nekoliko projekata - sadnja listopadnog i četinarskog drveća, obnavljanje starih zasada kao i rekonstrukciju staza za učenike i glavne staze sa stepeništem. U planu je da bude urađen sportski teren za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i letnja učionica u školskom parku, možda i dve, gde bi oni imali nastavu. Biće urađen i parking prostor za zaposlene ispred nove kotlarnice, a asfaltiran i deo glavnog ulaza ispred škole.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Naša stara želja je da uradimo novu salu za nastavu fizičkog vaspitanja. Postojeća je izgrađena pre 70 godina i pošto je niska u njoj ne mogu da se igraju košarka ili odbojka. Ova škola je iznedrila generacije vrhunskih stručnjaka, sportista, kvalitetnih ljudi koji su ostali vezani za nju i dosta ima poziva sa željom da nam se pomogne u popravljanju uslova za rad i boravak dece i nastavnika. Podrška roditelja je ogromna, polovina projekata su njihove inicijative, a bilo je i donacija. Novac ulažemo u školu, kupili smo devet novih školskih tabli za decu od prvog do četvrtog razreda, ove godine su dobili sve okrečene učionice i hodnike, tri, četiri odeljenja i nove stolice i klupe, a kupujemo i table za kabinete. U starom školskom objektu smo zahvaljujući takvoj podršci uredili učionicu za vreronauku koju smo takođe opremili i koristimo je i za druge predmete - priča Đurović.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Škola je obeležila prošlog meseca 70 godina postojanja, a očigledno je da su, uz podršku grada, roditelja i nekadašnjih učenika, rešeni da u narednoj deceniji urade što više novih sadržaja i stvore kvalitetnije uslove za đake koji budu pohađali školu nazvanu po velikom geografu, Lozničaninu, Jovanu Cvijiću.

Kurir.rs/T.I.

Bonus video:

02:25

Miroslav i Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku su primer da zanatstvo u Srbiji ipak ima budućnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track