Mirović prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju fabrike vode u Temerinu
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju fabrike vode u Temerinu

Srbija -

Danas je u Temerinu potpisan ugovor za izgradnju fabrike vode, za šta je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila 1,6 milijardi dinara.

Reč je o finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta „Staro Đurđevo“.

Ugovor su potpisali predsednik Opštine Temerin Mladen Zec i zamenik direktora firme GAT Miloš Orbović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je ovom prilikom uverenje da ćemo u naredne dve godine, kako je predviđeno ugovorom, na izvorištu „Staro Đurđevo“ imati novu fabriku vode – objekat veličine gotovo 3.000 kvadratnih metara, sa svom neophodnom opremom, koja treba da eliminiše pre svega arsen, amonijak i druge štetne elemente koji se trenutno nalaze na izvorištima u vodozahvatu u zoni Temerina.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„Pre nešto manje od dve godine dao sam zadatak profesorima sa Prirodno- matematičkog fakulteta da pronađu najadekvatnije rešenje. Postavili smo na izvorištima laboratorijsku opremu, potom je formiran projektni zadatak i sačinjen projekat koji je doveo do toga da danas potpisujemo ovaj ugovor. Verujem da će već u narednim nedeljama početi radovi, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, što znači da sa optimizmom gledamo u budućnost kada je reč o vodosnabdevanju temerinske opštine“, istakao je Mirović.

Kako je Mirović dodao, na izvorištu „Staro Đurđevo“ će biti gotovo učetvorostručen kapacitet vode sa tehnologijom i kvalitetom koji garantuju eliminaciju štetnih materija iz vode.

„To će mnogo značiti za građane Temerina koji su decenijama čekali zdraviju pijaću vodu. Verujem u uspeh ovog projekta i saradnju Pokrajinske vlade i Opštine Temerin na budućim projektima“, izjavio je Mirović.

Predsednik Opštine Temerin Mladen Zec rekao je da je ovo višedecenijski problem kojim se do sada niko ozbiljno nije bavio.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„Hvala predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, jer je prepoznao problem koji ima naša opština. Ovo je dobar primer saradnje Pokrajinske vlade i lokalne samouprave“, naglasio je Zec.

Lokacija izvorišta „Staro Đurđevo“, po svojim hidrogeološkim svojstvima i fizičko-hemijskom kvalitetu sirove vode, kao i po položaju u odnosu na dva najveća naselja u opštini, smatra se najpovoljnijom za snabdevanje.

Projektom je predviđena izgradnja novih objekata ukupne površine 2.984 kvadratna metra, priključne saobraćajnice sa pešačkim površinama i parkingom, kao i ostale pripadajuće infrastrukture. Rok za izvođenje radova je 720 kalendarskih dana. Izgradnjom novog postrojenja za prečišćavanje bunarske vode, sa postojećih 35 litara u sekundi kapacitet će se podići na 130 litara u sekundi, što će u narednom periodu biti dovoljno da se zadovolje potrebe za vodom oko 45.000 stanovnika temerinske opštine, i doprineće njenom daljem privrednom razvoju.

Događaju je prisustvovao direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Miloš Maletić.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track