PRED VRANJANCIMA VIRTUOZI U IGRI: Folklorni ansambl Sevdah prirediće godišnji koncert!

TRADICIONALNO

PRED VRANJANCIMA VIRTUOZI U IGRI: Folklorni ansambl Sevdah prirediće godišnji koncert!

Srbija -

Dobitnici brojnih priznanja među kojima je mnogo onih sa međunarodnih nastupa, sa gostima večeri zaigraće u Velikoj sali Pozorišta "Bora Stanković" u četvrtak sa početkom u 19 časova.

Na godišnjem koncertu Folklornog ansambla "Sevdah", gost večeri biće KUD "Risto Donev Učitelot" iz Štipa, Severna Makedonija. Organizator koncerta je Kulturno-obrazovni centar Vranje pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Ulaz je besplatan.

Folklorni ansambl "Sevdah" je formiran davne 1963. godine, zvanično registrovan 1965. godine, kada je i počeo sa radom.

Ansambl čine tri grupe članova, deca od prvog razreda čine početnu grupu, druga grupa su članovi prvog ansambla , i rekreativci od 30 do 50 godina, ukupno oko 100 članova, izjavio je ranije za Kurir Vladimir Janković umetnički rukovodilac i koreograf ansambla .

Janković iz dugogodišnjeg rada sa ansamblom podseća i na brojna priznanja koja su pripala vranjskim folkloristima u zemlji, a i van nje.

"Dobili smo sva moguća priznanja što se tiče našeg grada. Od kako sam preuzeo "Sevdah" , 2005.godine u Poljskoj smo dobili Specijalnu nagradu Maršala Mazurske regije.koja broji oko sedam miliona stanovnika . Posle 17 godina u Kosovskoj Mitrovici, festival koji je bio tradicionalan, koji je ponovo obnovljen doneo nam je značajno priznanje, prvo mesto po oceni žirija, prvo mesto po oceni publike. Bili smo sveukupni pobednici. U Rumuniji smo pre tri godine osvojili prvo mesto, u kategoriji najbolji ženski ansambl i prvo mesto u kategoriji najbolji muški ansambl, bili smo sveukupni pobednici što znači sve prve nagrade smo odneli mi", istakao je Janković.

Repertoar Folklorng ansambla "Sevdah" nije vezan samo za igre vranjskog kraja već je mnogo širi.

"Ali zašto mi uglavnom kad nastupamo nastupamo sa igrama ovog kraja. Recimo seoske igre iz okoline Vranja pa Staro Vranje, igre iz Bujanovca, Leskovca, Bosilegrada. Imamo i Šumadiju, Vlaške igre, tu je Srpsko-Crnorečje, ali nekako ovo podneblje je naviklo da se čuje truba, da se čuje klarinet goč i za dušu, jer Vranje je kao Vranje, zna se po čemu je prepoznatljivo. Zato kada nastupamo uglavnom biramo te koreografije. Inače na repertoaru imamo 14 koreografija", navodi umetnički rukovodilac ansambla..

"Pozivamo Vas da ispratite ovaj koncert,

Dobro došli!", poručuju iz Folklorng ansambla "Sevdah".

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track