PREDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA I KONZERVACIJE MUZEJSKIH PREDMETA Arheolozi Srbije u Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu
Foto: Zavičajni muzej Župe

PREDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA I KONZERVACIJE MUZEJSKIH PREDMETA Arheolozi Srbije u Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu

Srbija -

U Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu održana je prezentacija rezultata arheoloških istraživanja na teritoriji ove potkopaoničke opštine u 2022. godini i rezultata konzervacije muzejskih predmeta u okviru projekata koje finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Dr Adam Crnobrnja, iz Narodnog muzeja Srbije, govorio je o istraživanjima na arheološkom nalazištu u Vitkovu, a dr Dejan Bulić, iz Istorijskog instituta SANU, predstavio je rezultate interdisciplinarnog proučavanja tvrđave Koznik. Dr Marija Marić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu upoznala je skup sa proglašenjem antičkih termi u Jablanici – MZ Pleš, a koje je pod zaštitom države.

Aleksandrovac
foto: Zavičajni muzej Župe

Zajedno sa ovim naučnim radnicima i istraživačima i viši konzervator Vesna Rogić, dugogodišnja saradnica Zavičajnog muzeja Župe i rukovodilac Projekta konzervacije muzejskih predmeta ove ustanove, dala je veliki doprinos očuvanju kulturne baštine Župe, odnosno proučavanju njene višemilenijumske prošlosti – od neolita preko antike do srednjeg veka.

Skupu su, pored većeg broja građana, prisustvovali i: predsednica opštine Aleksandrovac Jelena Paunović, zamenik predsednice Nemanja Pribaković i predsednik Skupštine opštine Milan Minić.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track